Linkovi

Američka fascinacija oružjem nadživela tragediju


Majka jedne od žrtava iz Njutauna
Majka jedne od žrtava iz Njutauna

Godinu dana pošto je napadač ubio 26 dece i članova osoblja osnovne škole u Njutaunu u Konektikatu, rodjaci žrtava nasilja su ogorčeni što oružje i dalje odnosi mlade živote.

Umesto da se, kao što je očekivano, usvoji nacionalni zakon o kontroli oružja, većina zakona usvojenih od tog dana je Amerikancima zapravo olakšala kupovinu oružja.

Pastor iz Njutauna Metju Krebin kaže:

“Prijatelji, Njutaun se dogadja svake nedelje u Americi. Svake nedelje, dragoceni dečji životi se gase zbog oružja”.

Zakoni o kupovini oružja zapravo su ublaženi u mnogim državama. U godini posle masakra, mnogi se pitaju o moćnim snagama koje stoje iza vlasništva nad oružjem bez ikakvih restrikcija. Medjutim, nema sumnje da u Americi postoji duboko ukorenjena fascinacija oružjem.

Ta fascinacija bila je tema nedavnog seminara na kojem je profesor teologije Donovan Šefer predstavio svoj rad na temu oružja i takozvanog “mentaliteta apokalipse”.

“Amerika je formirana kao vrsta utopijske verske zajednice i negde na tom putu, sami pištolji i puške – stvarni fizički objekat oružja – postao je vrsta verskog objekta”, kaže Šefer.

On ističe da je to način na koji ga tretira lobi – Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA).

“Strategija NRA-a je da apeluje na tu manjinu vlasnika oružja koji su veoma emotivno uloženi u ideju Sjedinjenih Država, kao zemlje u kojoj traje konstantna bitka izmedju slobode i tiranije”, smatra Šefer.

Posle masakra u Njutaunu, predsednik Obama je bezuspešno pokušao da ojača proveru podataka kupaca oružja, što pastor Dejvid Vitni, koji se zalaže za pravo na posedovanje oružja, naziva “nezakonom”.

“Ako neko sporovodi ‘nezakon’ – ako konkretno krši odredbe našeg zakona – onda te osobe postaju domaći neprijatelj”, kaže jedan od pristalica nošenja oružja, pastor Dejvid Vitni.

Na službi kojom je obeležena prva godišnjica pucnjave u Njutaunu, mnogi verski lideri snažno su se založili za kontrolu oružja.

Prečasni Geri Hol iz Vašingtonske Nacionalne katedrale smatra da je oružje postalo deo popularne teologije suprotne Svetom pismu.

“Jedna od glavnih vrsta idolopoklonstva koje Biblija kritikuje jeste obožavanje oružja, kao da oružje može da pruži bezbednost. A mislim da je oružje, na neki veoma neobičan način, vremenom postalo simbol bezbednosti i sigurnosti”, kaže Hol.

Za mnoge roditelje iz Njutauna i druge žrtve, oružje je izvor tuge i patnje, a njihova nada da neće dolaziti do novih tragedija suprostavljena je nekim veoma snažnim i čvrstim uverenjima u pogledu oružja.
XS
SM
MD
LG