Linkovi

Senat počeo raspravu o kontroli oružja


Demokratski senator Džo Menšin i republikanski senator Petrik Tumi predstavljaju dvostranački dogovor o striktnijoj proveri podataka kupaca oružja, 10. aprila 2013.
Demokratski senator Džo Menšin i republikanski senator Petrik Tumi predstavljaju dvostranački dogovor o striktnijoj proveri podataka kupaca oružja, 10. aprila 2013.

Američki Senat započeo je raspravu o jednom od najkontroverznijih, zakonskih predloga kojim će se verovatno baviti ove godine – kontrolom posedovanja oružja.

Američki Senat započeo je raspravu o jednom od najkontroverznijih, zakonskih predloga kojim će se verovatno baviti ove godine – kontrolom posedovanja oružja. To je tema koja izaziva snažne emocije u američkom društvu, Lider senatske većine, Heri Rid, rekao je da će rasprava dati priliku Amerikancima, posebno iz gradova koje su zadesile tragedije u vezi sa oružanim nasiljem, da vide “gde ko stoji po tom pitanju”, a da će Senat verovatno glasati o predlogu za nekoliko nedelja.

Dvostranački kompromis koji su ostvarila dvojica senatora, obojica zagovornici prava na oružje, otvorio je vrata toj raspravi. Kako iz Senata izveštava Majkl Bouman, reforma zakona o posedovanju oružja, za koju se zalaže predsednik Obama, po svemu sudeći dobija politički zamah u Vašingtonu, četiri meseca posle masakra 26 dece i nastavnika osnovne škole u Njutaunu, u Konektkatu.

Sestra Džilijan Soto, Viktorija, bila je nastavnica koja je stradala u pucnjavi u Njutaunu u Konektikatu.

“Tog dana mi je slomljeno srce. Izgubila sam sestru, najbolju prijateljicu. Izgubila sam nekoga ko mi je bio uzor, osobu koja mi je više značila od ičega na ovom svetu. Nje više nema i nikada je više neću videti.”

Džilijan i mnogi od roditelja dvadesetoro ubijene dece iz osnovne škole u Njutaunu došli su u Vašington da zatraže strožije zakone o kontroli oružja.

“Moramo da prestanemo da ćutimo i mirujemo, potrebno je da ustanemo i borimo se jer nešto mora da se uradi.”

Zakonodavci po svemu sudeći slušaju njihov glas. Dvostranački predlog reforme zakona juče je objavljen u Vašingtonu. Demokratski senator Džo Menšin kaže:

Imamo dogovor o amandmanu kojim se kriminalci, mentalno obolele i poremećene osobe sprečavaju u kupovini oružja, sprečavaju da povrede druge ljude.”

Autobus iz Njutauna prolazi pored 26 andjela prvog dana nastave posle masakra
Autobus iz Njutauna prolazi pored 26 andjela prvog dana nastave posle masakra
Predlog nalaže proveru podataka svih koji kupuju vatreno oružje u prodavnicama, na sajmovima oružja ili preko interneta. Osobe sa kriminalnim dosijeom ili mentalnom bolešću u svojoj biografiji ne bi mogle da kupe oružje.

Menšin i republikanski senator Pet Tumi naglašavaju da nemaju nameru da krše ustavno pravo Amerikanaca na nošenje oružja.

“Ne smatram da provera nečijeg kriminalnog dosijea predstavlja kontrolu oružja. Mislim da je to prosto stvar zdravog razuma. Ako prodjete proveru dosijea, možete da kupite pušku ili pištolj, bez problema. Ništa u našem amandmanu ne sprečava gradjane da budu vlasnici oružja u skladu sa zakonom, i ja ga ne bih podržao da to nije slučaj.”

​Veća provera podataka nije dovoljna mera što se tiče Džilijan Soto, koja takodje traži zabranu poluautomatskog oružja vojnog tipa.

“To oružje je napravljeno za ubijanje ljudi, i to se dogodilo mojoj sestri.”

Soto takodje traži ograničenja veličine šaržera.

Medjutim, neki senatori, kao što je republikanac Majk Li, smatraju da trenutni predlozi idu suviše daleko.

“Svako ograničenje fundamentalnog prava na samoodbranu čini da više zavisimo od vladine zaštite. Vlada ne može da bude svuda u svakom trenutku, tako da je praktična posledica ograničavanja naših individualnih prava – to da smo manje bezbedni”.

Aktivisti za prava na oružje ove godine su održali niz skupova. Mnogi strahuju od nečega što doživljavaju kao vladu koja se meša u njihove živote u želji da ima apsolutnu moć.

“Činjenica da tiranija uzima maha u ovoj zemlji je zaista narušavanje privatnosti”, ogorčena je učesnica jednog od mitinga.

Šanse za reformu zakona o oružju po svemu sudeći su poboljšane u Senatu koje kontrolišu Demokrate. Medjutim, protivljenje novim zakonima o oružju je snažnije u Predstavničkom domu gde predsedavajući Džon Bejner nije spreman na obećanja.

“Sačekaću da vidim šta će zaista biti usvojeno u Senatu.”

Džilijan Soto kaže da će nastaviti da se zalaže za svoj cilj.

Ovde smo i nastavićemo da se borimo sve dok ne dodje do promena.”
XS
SM
MD
LG