Linkovi

Nastavak vojnih sudjenja u Gvantanamu


Nastavak vojnih sudjenja u Gvantanamu
Nastavak vojnih sudjenja u Gvantanamu

Posle dvogodišnje pauze, predsednik Barak Obama odobrio je nastavak vojnih suđenja zatvorenicima u vojnom pritvornom centru u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Posle duge revizije pravnih saveta, Bela kuća je u juče objavljenoj izvršnoj naredbi iznela novu politiku prema zatvorenicima, za koju tvrdi da će proširiti mogućnosti Sjedinjenih Država da teroriste izvedu pred lice pravde i osiguraju njihov humani tretman.

Procesi u Gvantanamu suspendovani su ubrzo pošto je predsednik Obama preuzeo položaj i naredio reviziju politike prema zatvorenicima. Sam predsednik Obama i dalje zastupa stav da bi taj pritvorni centar trebalo što pre zatvoriti.

Obama je obećao bolju zaštitu prava zatvorenika, imajući u vidu kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava, i drugih zemalja, da je njihov tretman nepravedan. U izvršnoj naredbi se ističe da je Obamina administracija i dalje rešena da zatvori centar u Gvantanamu gde se trenutno drži oko 170 zatvorenika. Takodje se ističe da američki pravosudni sistem ostaje ključni deo u ratu protiv terorista Al-Kaide.

Medjutim, ta odluka je izazvala razočarenje nekih američkih pravnika. Mejson Klater, advokat vašingtonske organizacije Ustavni projekat, kaže da njena organizacija ima mešovita gledišta u vezi sa predsednikovom odlukom. "Ustavnom projektu je drago što je administracija i dalje predana korišćenju civilnog sistema krivičnog pravosudja, ali smo razočarani što administracija neće nastaviti sa paralelnim civilnim sudjenjima dok vodi slučajeve pred vojnim komisijama", ističe Klater.

Predsednik Odbora za oružane snage u Predstavničkom domu, republikanac Hauard Mekeon kaže da je razočaran što je predsednik objavio izvršnu odluku umesto da odluku pretvori u zakon, ali je pozdravio nastavak vojnih sudjenja u Gvantanamu. Predsedavajući Odbora za pravosudje u Predstavničkom domu Lamar Smit, takodje republikanac, izrazio je nadu da će Obama odustati od obećanja da zatvori Gvantanamo.

Jedno od prvih sudjenja koje će se obaviti pod novom uredbom je sudjenje Saudijcu Abd al-Rahimu al-Naširiju, za koga se navodi da je organizator bombaškog napada na američki razarač "Kol" 2000. godine.

XS
SM
MD
LG