Linkovi

Ivanišvili ne traži Sakašvilijevu ostavku


Georgia's billionaire and opposition leader Bidzina Ivanishvili speak to the media during press conference in Tbilisi, Georgia, Tuesday, Oct. 2, 2012.
Georgia's billionaire and opposition leader Bidzina Ivanishvili speak to the media during press conference in Tbilisi, Georgia, Tuesday, Oct. 2, 2012.

Pobednik na parlamentarnim izborima u Gruziji povlači svoj zahtev da predsednik Mihael Sakašvili podnese ostavku.

Pobednik na parlamentarnim izborima u Gruziji, Bidzina Ivanišvili, povlači svoj zahtev da predsednik Mihael Sakašvili podnese ostavku. Ivanišvili je danas izjavio da Sakašviliju nije dao ultimatum da se povuče s vlasti i ponudio aktuelnom predsedniku saradnju u formiranju nove vlade.

Predsednik gruzijskog parlamenta David Bakradze, prethodno je rekao da Ivanišvili svojim zahtevom krši Ustav, na osnovu kojeg predsednik treba da pomogne izbornom pobedniku da formira novu vladu.

Koalicija Gruzijski san, koju predvodi milijarder Ivanišvili, pobedila je na prekjučerašnjim parlamentarnim izborima. Sakašvili je juče priznao poraz i obećao pomoć koaliciji pri formiranju nove vlade. On treba da ostane na predsedničkom položaju do kraja mandata iduće godine.

Prema izmenjenom Ustavu, mnoga predsednička ovlašćenja će dobiti novi premijer, a očekuje se da će to biti Ivanišvili. Rusija je danas izrazila nadu da će gruzijski parlamentarni izbori doprineti normalizaciji odnosa dve zemlje. Portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukašević, izjavio je da je „gruzijsko društvo glasalo za promene“.
XS
SM
MD
LG