Linkovi

Grčka: Pregovori o novoj vladi


Grčki premijer Jorgos Papandreu i predsednik Karlos Papuljas
Grčki premijer Jorgos Papandreu i predsednik Karlos Papuljas

Grčki premijer Jorgos Papandreu kazao je da će uskoro početi razgovori o formiranju nove koalicione vlade koja će obezbijediti nastavak finansijske pomoći zemlji.

Papandreu je to saopšto nakon današnjeg susreta sa grčkim predsjednikom Karlosom Papuljasom i posle odluke parlamenta da mu izglasa povjerenje. Papandreu je dobio većinu glasova nakon što je izrazio spremnost da razgovara o široj koalicionoj vladi koja bi odobrila evropski plan za rešavanje krize, ključan za sprečavanje bankrota Grčke i stabilizaciju situacije u zemljama koje koriste euro.

Lider grčke opozicije Antonis Samaras je međutim ponovo zatražio održavanje prevremenih izbora i ostavku grčkog premijera. Samaras, koji bi o političkoj krizi sjutra trebalo da razgovara sa grčkim predsjednikom, ocijenio je da je Papandreu loš za zemlju. Predsjednik grčke vlade je ranije upozorio je da bi raspisivanje izbora imalo katastrofalne posljedice.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos naglasio je juče da je Grčkoj hitno potrebna naredna tranša pomoći od 11 milijardi dolara, dok su evropski lideri i Međunarodni monetarni fond upozorili da Atina neće dobiti ni jedan cent ukoliko odustane od sporazuma za smanjenje duga.

XS
SM
MD
LG