Linkovi

Ciprasov govor možda produbio krizu


Grčki ministar finansija Janis Varufakis u parlamentu sluša govor premijera Ciprasa, 16. jun 2015.
Grčki ministar finansija Janis Varufakis u parlamentu sluša govor premijera Ciprasa, 16. jun 2015.

Grčki premijer Aleksis Cipras se danas usprotivio, kako je rekao, pokušaju da se “ponizi” njegova vlada.

Grčki premijer Cipras je zakonodavcima iz njegove levičarske stranke Siriza okupljenim u parlamentu rekao da je insistranje medjunarodnih kreditora da se sprovedu dalje mere štednje politički motivisano.

“Došlo je vreme da Evropa ozbiljno razgovara, ne samo o budućnosti Grčke, već o budućnosti evrozone. Da li će insistirati da povede zemlju i narod u poniženje i siromaštvo? Ili žele da otvore put ka demokratiji i solidarnosti na njenoj teritoriji?", upitao je grčki premijer.

Cipras je ukazao da želi sporazum kojim bi se okončale priče o tome da će Atina napustiti evrozonu, ali je istakao da je njegova vlada izabrana da okonča mere štednje, ponovivši time stav koji zauzima od prekida razgovora sa zajmodavcima u nedelju.

"Grčki narod nam je dao mandat da okončamo politiku štednje. Da bismo to postigli moramo da se založimo za sporazum koji će rasporediti teret ravnopravno i koji neće naneti štetu radnicima i penzionerima", rekao je on.

Ciprasovi komentari su, kako izgleda, produbili zastoj izmedjju Atine i njenih kreditora u jeku rastućih znakova da bi Grčka mogla da padne pod stečaj što bi dovelo do izlaska iz evrozone.

Cipras je naveo da je Evropska centralna banka insitirala na “finansijskom” gušenju Grčke i okrivio tu banku i EU da se opiru da pruže pomoć Grčkoj za izlazak iz dugova.

"Takodje smo od februara svedoci da Evropska centralna banka pokušava da finansijski ‘uguši’ Grčku."

On je istakao da želi sporazum o okončanju neizvesnosti i pretnjama o izlazu Grčke iz evrozone.

"Sporazum koji će okončati jednom i zauvek neizvesnost i razgovore o takozvanom 'greksitu'."

Vladin predstavnik je rekao da Atina još uvek čeka odgovor kreditora na predlog takozvanog sporazuma o pomoći u zamenu za reformu.

XS
SM
MD
LG