Linkovi

Trojka ponovo u Grčkoj


Jorgos Provopulos, guverner Grčke banke
Jorgos Provopulos, guverner Grčke banke

Članovi takozvane "trojke" sastali su se sa grčkim ministrom finansija Janisom Sturnarasom, kako bi utvrdili postignuti napredak

Funkcioneri Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda su se danas vratili u Atinu, da bi procenili sprovođenje plana za finansijsku pomoć, dok Grčka vlada istovremeno umanjuje izglede za zatvaranje radnih mesta u javnom sektoru.

Članovi takozvane "trojke" - Evropske unije, MMF-a i Evropske centralne banke, sastali su se sa grčkim ministrom finansija Janisom Sturnarasom, kako bi utvrdili postignuti napredak u privatizaciji, poreskoj reformi, rekapitalizaciji banaka i koracima koji se preduzimaju za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Medjunarodne kreditne institucije su u decembru odobrile pomoć, pošto je grčka koaliciona vlada prihvatila mere štednje, na osnovu kojih Atina planira da ove godine ostvari prvi primarni budžetski suficit posle 2002. U šestoj godini recesije, Grčka je pristala da do 2015. smanji broj zaposlenih u javnom sektoru za 150 hiljada i da izmedju ostalog zapošljava jednu osobu na svakih deset koje odlaze u penziju.
XS
SM
MD
LG