Linkovi

Trojka ponovo u Grčkoj


Dolazak finansijskih inspektora
Dolazak finansijskih inspektora

Finansijski inspektori grčkih zajmodavaca ponovo su u Atini radi razgovora o predlogu Grčke za pokrivanje nedostataka u budžetu za 2014. godinu.

Tim funkcionera iz Medjunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije i Evropske centralne banke – poznat kao Trojka – trebalo bi da odluči o isplati naredne tranše kredita, u skladu sa programom finansijske pomoći Grčkoj.

Finansijski inspektori redovno posećuju Atinu kako bi proverili kako Grčka napreduje u ispunjavanju svojih obećanja
.
Kada je revizor MMF-a, Pol Tomsen, doputovao u Atinu jedan čovek ga je gađao novčićima u znak protesta. Policija je uhapsila demonstranta.

Dok su članovi Trojke ulazili u grčko Ministarstvo inostranih poslova jedna žena je uzviknula: „Nemci napolje iz Grčke. Kažemo NE Angeli Merkel, drugom Hitleru.“

Najnovija inspekcija počela je u septembru i trebalo je da se nastavi krajem oktobra, ali je pomerena za početak novembra.Prošlog utorka, funkcioneri evro zone su saopštili da će poseta biti odložena jer umešane strane nisu u mogućnosti da se dogovore oko toga kako prevazići nedostatak sredstava u budžetu Grčke za 2014, u vrednosti od dve milijarde evra.

Medjutim, zastoj je prevazidjen 1. novembra kada je Grčka poslala novi plan za da popunjavanje nedostatka i ispunjavanje drugih ciljeva vezanih za finansijsku pomoć, uključujući privatizaciju.

Grčka je solventna zahvaljujući finansijskoj pomoći evro zone i MMF-a koju dobija od 2010, pored 240 milijardi evra koliko joj j obećano ako smanji troškove i sprovede reforme.

Nakon šestogodišnje recesije koja je smanjila primanja prosečnih porodica za 40 odsto i podigla nezaposlenost na gotovo 28 odsto, Grci tvrde da ne mogu da se obavežu na nove mere štednje.

Koaliciona vlada iznosi argument da zaslužuje predah pošto je sprovela najveće, ikada zabeleženo smanjenje budžeta u evro zoni, dok je predsednik Grčke ukazao da zemlja neće popustiti pod pritiskom stranih zajmodavaca i sprovoditi nova smanjenja budžeta.
XS
SM
MD
LG