Linkovi

Nemiri u Atini


Nemiri u Atini
Nemiri u Atini

U Atini, policija se sukobila sa hiljadama demonstranata koji protestuju protiv mera štednje nove vlade i traže uvođenje kontrole državnog deficita.

Ulični okršaji maskiranih mladića i pripadnika specijalne policije, produžili su se do noći i čak zahvatili prostor stanice podzemne železnice. Borbe su izbile tokom godišnjih demonstracija povodom 38. godišnjice studentske pobune na atinskom Politehničkom univerzitetu 1973. Više od 50 hiljada studenata, članova građanskih i levičarskih organizacija, prošlo je pored američke ambasade u Atini - da bi uputilo poruku novoj Grčkoj vladi koja je juče položila zakletvu.

Jedan od učesnika protesta, Lefki Pulopulu, tvrdi da je situacija sada gora nego u vreme vojne hunte, jer su - kako kaže - tada stvari bile mnogo jasnije, dok danas vlada ekonomska diktatura zbog koje trpe svi.

Desetine ljudi su uhapšene. Mladići sa kapuljačama su palili kontejnere s otpacima i gađali motkama i kamenicama policiju, koja je uzvratila suzavcem. To je prvi veliki protestni miting posle izbora nove koalicione vlade premijera Lukasa Papademosa, koja treba da sprovede dodatne mere štednje i poveća porez.

XS
SM
MD
LG