Linkovi

Štrajkovi paralisali Atinu


Protesti u Atini
Protesti u Atini

Život u grčkoj prestonici je zamro a ulice su zakrčene gomilama smeća u trenutku kada su zaposleni u saobraćaju i komunalnim službama započeli štrajk protestujući protiv predloženih mera štednje.

Saobraćaj u Atini je u kolapsu. Zaposleni u saobraćaju štrajkuju već šesti put u dve nedelje zbog smanjenja plata i mogućih otpuštanja, u okviru vladinih mera za stezanje kaiša. Metro je zatvoren, tramvajske stanice prazne, a autobusi su ostali u garažama. Ali uprkos zastoju mnogi stanovnici izražavaju simpatije prema radnicima u štrajku.

“Malo je teško, ali možemo i da hodamo. Svako ima pravo na štrajk, a kada oni štrajkuju mi moramo da hodamo”, kaže jedan od stanovnika Atina.

“Isplati se. Uostalom, šta bi još Evropa htela od nas? Štagod da učine nikada nećemo postati Indija ili Pakistan. Grci su podneli mnogo”, kaže njegov sugrađanin, Konstantinos Bukis.

Smeće se takođe gomila u gradu jer opštinske službe štrajkuju od 5. oktobra, kada je počeo generalni štrajk državnih službenika. U međuvremenu, Evropska unija, MMF i Evropska centralna banka pregovaraju sa grčkim ministrom finansija o paketu pomoći. Bez nove tranše od 8 milijardi evra državna kasa u Atina bi već sredinom novembra mogla da ostane bez novca.

XS
SM
MD
LG