Linkovi

Grčka: Dogovor o novoj vladi


Grčki premijer Jorgos Papandreu izlazi nakon sastanka kabineta u parlamentu u Atini, 6. novembar, 2011.
Grčki premijer Jorgos Papandreu izlazi nakon sastanka kabineta u parlamentu u Atini, 6. novembar, 2011.

Grčki premijer Jorgos Papandreu i lider najveće opozicione stranke Antonis Samaras postigli su večeras dogovor o novoj vladi. Iz kancelarije predsednika Karolosa Papuljasa posle sastanka koji je trajao oko 90 minutra, saopšteno je da na čelu nove vlade neće biti
Papandreu i da će razgovori biti sutra nastavljeni.

U saopštenju se navodi da je postignut incijalni sporazum za formiranje privremene vlade koja će, pošto se ratifikuje sporazum za rešavanje dužničke krize, koji je ponudila Evropska unija, voditi zemlju do prevremnih izbora.

Samaras se prethodno danas sastao sa predsednikom Karolosom Papuljasom i ponovio mu zahtev da Papandreu podnese ostavku pre bilo kakvih političkih pregovora. Međutim, članovi vladajućeg PASOK-a su saopštili da će premijer podneti ostavku tek kada se vlada i opozicija dogovore o koaliciji, uključujući i rok do kojeg će ona voditi zemlju pre novih izbora. Vladajući socijalisti smatraju da izbori ne bi trebalo da se održe pre februara, ali konzervativna opozicija traži glasanje u decembru.

Članovi vladajuće partije takođe kažu da ne bi hteli da ostave Grčku bez vlade sutra, kada grčki ministar finansija treba u Briselu da se sastane sa svojim kolegama iz država eurozone. Evropski lideri traže od Grčke da prihvati novi paket finansijske pomoći i sprovede odredbe postojećeg paketa koji su prošle godine Atini ponudili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

Neki lideri država Evropske unije upozoravaju da Grčka neće dobiti novu pomoć ukoliko ne sprovede tražene mere. Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je izjavio da je Grčkoj do decembra neophodna naredna tranša u iznosu od 11 milijardi dolara ponuđenog paketa pomoći, da ne bi pala pod stečaj.

XS
SM
MD
LG