Linkovi

Grčka drama u završnici


Direktorka MMF-a Kristin Lagard raygovara sa grčkim ninistrom finansija Euklidom Tsakalotosom, Brisel, Belgija, 12.juli, 2015.
Direktorka MMF-a Kristin Lagard raygovara sa grčkim ninistrom finansija Euklidom Tsakalotosom, Brisel, Belgija, 12.juli, 2015.

Grčka drama ulazi u završnicu. Sastanak ministara finansija evro grupe se nastavio i danas, kako bi se pripremili zaključci za sumit evrozone, zakazan za danas poslijepodne. Ima napretka u pregovorima, ali i duboke skepse povodom toga da li će se stvari okončati na način koji će zadovoljiti i Grke i kreditore.

Sada samo sati dijele Grčku od sudbine - ili ostati u evrozoni ili biti stavljena "na led" sa na pet godina zamrznutim članstvom u EU dok država ponovo ne stane na svoje noge. S tim u vezi, dobra je vijest da je otkazan za večeras zakazani summit EU, čija uloga je zamišljena da, ukoliko to bude potrebno, donese odluku o izlasku Grčka iz evropskog društva. Umjesto toga, u Uniji još ima onih koji vjeruju u pozitivan ishod.

"Nije u pitanju odluka samo o Grčkoj, već i o evropskoj ideji, našim interesima, evropskih nacija i Evropljana, šta to imamo zajedničko. Francuska će učiniti sve što je u njenoj moći da se večeras nadje rješenje kako bi Grčka ostala u evrozoni i Evropa napredovala.", rekao je predsednik Francuske Fransoa Oland dok je grčki premijer Aleksis Cipras istakao:

"Spremni smo na kompromis. Evropa treba da ostane ujedinjena, ne podijeljena, večeras možemo postići sporazum, ako sve strane to zaista žele."

A Nijemci imaju skepsu. Najveći grčki kreditori će, ukoliko Atina ne pristane na održiv program oporavka, preko 60 milijardi potraživanja platiti iz džepova svojih poreskih obveznika.

Evo šta je izjavila nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Situacija je izuzetno teška, posebno ekonomska situacija u Grčkoj. Posljednjih mjeseci se još više pogoršala jer nedostaje najvažnije: povjerenje i kredibilitet."

NIko više nikome ne vjeruje. Jedni bi da iskoriste priliku i riješe se Grčke za sva vremena, drugi da joj zaista pomognu i nadju načina da se uspostavi i treći paket pomoći, vrijedan više od 50 milijardi evra. Ko će prevagnuti pokazaće naredni sati.

XS
SM
MD
LG