Linkovi

Pad vrednosti akcija zbog Grčke


Zastava Evropske unije u Atini
Zastava Evropske unije u Atini

Neizvesnost zbog prekida razgovora u cilju finansijskog spasavanja Grčke, izazvala je dalji pad vrednosti akcija i na drugim evropskim finansijskim tržištima.

Berza u Atini danas je na otvaranju pala sedam procenata posle neuspelih pregovora Grčke s kreditorima ovog vikenda. Atinska berza se oko podneva delimično oporavila, ali je i dalje beležila pad od 4.5 odsto.

Ostala evropska trižišta su takođe izgubila na vrednosti zbog zabrinutosti ulagača zbog opasnog približavanja konačnog roka do kojeg bi trebalo da bude usvojen modifikovani finansijski aranžman za Grčku.

Razgovori proteklog vikenda nisu urodili plodom uprkos sve većem pritisku na Atinu, koja je odložila isplatu nove tranše otplate duga MMF-u do kraja juna. Grčki premijer Aleksis Cipras je danas izjavio da zajmodavci evrozone i MMF-a zahtevaju novu rundu smanjenja penzija, koju je njegova vlada odbila da prihvati.

Važnost paketa pomoći od 270 milijardi dolara koji su međunarodne finansijske institucije odobrile Grčkoj, ističe 30. juna, posle čega Atina više neće imati pristup zajmovima koji su joj neophodni za isplatu dužničkih tranši kako bi mogla da izbegne stečaj.

XS
SM
MD
LG