Linkovi

Grčka: Dogovor sa kreditorima ili recesija


Grčki premijer Aleksis Cipras
Grčki premijer Aleksis Cipras

Centralna banka Grčke upozorila je da bi u slučaju da država ne uspe da postigne dogovor o paketu pomoći sa svojim međunarodonim kreditorima, to dovelo do recesije, opadanja nivoa prihoda, i verovatno izlaska iz evrozone.

Centralna banka je objavila saopštenje dan pred sastanak ministara finansija zemalja evrozone u Luksemburgu, na kojem će se razgovarati o tome kako dati Grčkoj dodatne fondove pre 30. juna, kada zvanična Atina mora da vrati milijardu i 800 miliona dolara MMF-u.

Predsednik Privredne komore Atine Konstantinos Mihalos pozvao je dve strane da se ponašaju razumno i postignu sporazum na obostrano zadovoljstvo. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, premijer Grčke Aleksis Cipras pohvalio je svog gosta zbog razumevanja da “bez socijalng jedinstva i rasta, uz samo strogu štednju, Evropa ne može da prevaziđe krizu”.

Predsedavajući Evrozone Jerun Dejselblum iporučio je danas da je dogovor između Grčke i njenih kreditora "i dalje moguć", ali da je na Atini da "predstavi nekoliko alternativnih predloga".

XS
SM
MD
LG