Linkovi

Novi štrajk u Grčkoj


Demonstracije u Atini, 9. juni, 2011.
Demonstracije u Atini, 9. juni, 2011.

Nezadovoljni Grci izašli su na ulice zahtevajući da vlada odustane od planova za spasavanje ekonomije privatizacijom državnih radnih mesta.

Hiljade radnika državnih preduzeća okupile su se danas u centru Atine uoči ključnog sastanka vladinog kabineta. Premijer Jorgos Papandreu i njegovi ministri trebalo bi da odbore nove mere štednje koje predviđaju povećanje poreza i privatizaciju nekih državnih službi, uključujući telefonske veze i transprot.

Neki radnici nosili su transparente na kojima se vlada optužuje za „prodaju zemlje“. Papandreu i ostali visoki funkcioneri insistiraju da su te mere neophodne kako bi se sprečio ekonomski kolaps.

Grčka je već jednom sprečila krah ekonomije kada je prošle godine dobila pozajmicu od Evropske unije i Medjunarodnog monetarnog fonda u vrednosti od 158 milijardi dolara. Ministar finansija Eurozone, Žan Klod Junker, danas je rekao kako je očigledno da će Grčkoj biti potreban još jedan paket finansijske pomoći da bi opstala.

Ekonomski izveštaji ukazuju da grčka privreda i dalje posustaje, uprkos drastičnim merama za smanjenje troškova i drugim reformama.

XS
SM
MD
LG