Linkovi

Nije postignut dogovor Grčke sa kreditorima


Grčki premijer Aleksis Cipras
Grčki premijer Aleksis Cipras

Evropska centralna banka je danas saopštila da drži mogućnost zaduženja grčkih banaka otvorenim dok grčke štediše stoje u dugim redovima na bankomatima da bi povukli svoje uštedjevine.

Tom odlukom se drži otvorenom eventualna neophodna finansijska pomoć Atini, ali se ne obezbedjuje više sredstava. Centralna banka je saopštila da bi mogla da razmotri pružanje sredstava, ali nije bilo nagoveštaja rešenja u zastoju izmedju Grčke i medjunarodnih kreditora.

Grčka ne želi da uvede nove mere štendje koje zahtevaju zajmodavci u zamenu za pružanje tranše rkedita u vrednosti od osam milijardi dolara. Krajnji rok za to ističe u utorak. Grčki ministar finansija Janis Varufakis je sugerisao da Atina možda neće u utorak da plati milijardu i osam stotina miliona dolara koje duguje Medjunarodnom monetarnom fondu.

On je ukazao da je Evropska centralna banka, još jedan od grcckih zajmodavaca, profitirala od grčkih državnih obveznica 2014. i da bi jednostavno trebalo da prebaci ta sredstva MMF-u kako bi pokrila isplatu tog dela dugovanja.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi je rekao da centralna banka tesno saradjuje sa grčkom bankom u cilju održanja finansijske stabilnosti. Medjutim, grčke štediše, zabrinute da će vladini funkcioneri uvesti ograničenja na povučena sredstva, stoje u redovima kako bi podigli gotov novac sa svojih računa. U nekim bankomatima je nestalo novca, ali u drugima se dopremaju nova sredstva.

XS
SM
MD
LG