Linkovi

Grčka: Redovi ispred banaka, pumpi, prodavnica


Grčki penzioneri čekaju ispred zatvorene banke u Solunu, 29. jun 2015.
Grčki penzioneri čekaju ispred zatvorene banke u Solunu, 29. jun 2015.

Berze širom sveta zabeležile gubitke, Grci imaju sve manje pristupa gotovini, a turisti se brinu da li će moći da dođu do svog novca

Dok se grčka finansijska kriza produbljuje – međunarodni domino efekat već se oseća. Berze su širom sveta zabeležile gubitke, Grci imaju sve manje pristupa gotovini, a turisti se brinu da li će moći da dođu do svog novca. Sve ovo se najverovatnije neće rešiti do iduće nedelje, za kada je zakazan referendum, koji bi mogao da dovede do izlaska Grčke iz evrozone.

Američka berza je započela nedelju sa velikim padom vrednosti deonica zbog zabrinutosti investitora oko grčke dužničke krize.

Deonice evropskih banaka takođe su zabeležile oštar pad. Najveće banke u Španiji, Francuskoj i Nemačkoj pale su za više od 6 odsto.

Banke u Atini su obnovile svoje zalihe i otvorile bankomate, ali samo do podneva po lokalnom vremenu u ponedeljak, a maksimum gotovine koju je bilo moguće podići iznosio je 60 evra.

Banke će ostati zatvorene u narednih 6 dana, odnosno do posle 5. jula za kada je zakazan referendum o uslovima dogovora - tzv. keš za reforme, sa međunarodnim kreditorima.

Širom Grčke vlada strah i neizvesnost. Mnogi stariji Grci nemaju bankovne kartice, niti načina da dođu do gotovine.

"Treba mi 20 evra da kupim lek sutra. Hoću li moći to da uradim”, pita se penzioner Dimitris.

“Moramo da ostanemo mirni, možemo da živimo sa malo manje novca dok se ne reši ova situacija. Zašto bismo paničili? Nema razloga za to. Ovo će se sve završiti u nekom momentu, ali to je ono što oni žele – da se unervozimo i napravimo greške. Moramo da ostanemo smireni i sve će biti u redu”, optimistična je službenica Viki Peraki.

Gužve su i na nekim benzinskim pumpama, koje više ne primaju kreditne kartice, a prodavnice su mahom već prazne.

S obzirom da je turistička sezona u punom jeku, turisti su takođe zabrinuti kako da dođu do novca.

Grčka vlada je obećala posetiocima da će biti izuzeti iz mera kontrole koje su uvedene. Turisti bi trebalo da mogu da razmene strane valute i da podignu gotovinu sa svojih kreditnih i debitnih kartica.

Ipak, ne postoje garancije da neki bankomati neće ostati bez evra.

“Ovaj bankomat je pokvaren, ne mogu da podignem novac”, žali se Mikita Jamada, turista iz Japana.

“Ovo je veliki problem, ali obavestili su nas juče putem televizije u Holandiji, da ponesemo što više novca možemo”, kaže Joke Gruneveg.

“Znao sam da ovo može da se desi i ne plašim se. Mislim da je žalosno za Grke”, Kej Pederson, turista iz Danske.

Šta će se dogoditi tokom naredne nedelje, ostaje znak pitanja.

Ne mislim da će ovo uterati strah u kosti stanovništvu. Mislim da će pokrenuti proteste. Izazvaće još jaču želju da se promeni kurs u zemlji”, smatra filozof Panajotis Sotiris.

I pored sve čvršćih pozicija na obe strane – veliki broj ljudi ima žestoku želju da evrozona ostane ujedinjena, uključujući i one koji su van nje.

Sjedinjene Države su se priključile sve većem broju horu onih koji upozoravaju sve igrače u ovoj drami da izbegnu izlazak Grčke po svaku cenu.

XS
SM
MD
LG