Linkovi

Izlazak Grčke iz evrozone sve izvesniji


Aleksis Cipras, premijer Grčke
Aleksis Cipras, premijer Grčke

Dan pred isticanje roka grčkoj vladi da zaključi sporazum sa međunarodnim kreditorima i na taj način vrati dug od 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu, nema rješenja na pomolu.

Hiljade ljudi su se okupile ispred zgrade parlamenta u Atini da bi izrazile solidarnost sa grčkom vladom u pregovorima sa međunarodnim kreditorima i protestovale protiv zavođenja dodatnih mera štednje.

Na nekim od transparenata se vidi poziv da Grčka napusti evrozonu. Neki od demonstranata tvrde da kreditori svojim zahtevima ukidaju prava i slobode građana Grčke, drugi kritikuju vladu što je uopšte pristala da pregovara sa kreditorima, koji navodno ne žele da izađu u susret zahtevima grčkog naroda.

Evropske vlade savjetuju svojim građanima da, ukoliko putuju u Grčku, nose sa sobom gotovinu, a zvaničnici EU apeluju na Grke da nikako ne izaberu opciju izlaska iz evrozone. "Treba naći neko rješenje" poručuju tako, nadajući se sretnom okončanju grčke drame i rezultatu grčkog referenduma, najavljenog za narednu nedelju, koji će pokazati čvrste veze Grka sa ostatkom EU.

Na nekim od transparenata se vidi poziv da Grčka napusti evrozonu. Neki od demonstranata tvrde da kreditori svojim zahtevima ukidaju prava i slobode građana Grčke, drugi kritikuju vladu što je uopšte pristala da pregovara sa kreditorima, koji navodno ne žele da izađu u susret zahtevima grčkog naroda.

Vrijeme je skoro potrošeno - skoro, jer teoretski, u posljednji trenutak je moguće postići sporazum, vjeruje predsjednik Evropske komisije, koji apeluje na grčku vladu da još jednom razmotri posljednji prijedlog.

On obećava da neće biti smanjenja plata i da se neće dirati penzije već da prijedlog ide u pravcu modernije, efikasnije i jeftinije državne administracije i omogućava Grčkoj da u dogledno vrijeme živi bez međunarodne finansijske pomoći.

"Ovo je veooma važan trenutak za Grke i ostale Evropljane. Vrijeme je da Grci odrede svoju sudbinu, za ovu i naredne generacije. Vrijeme je da grčki lideri pokažu odgovornost, da kažu ljudima pravo stanje. To je, kao i za ostale, trenutak istine. Nikada neću ostaviti grčki narod na cjedilu, a znam da ni oni ne žele da na cjedilu ostave EU. Grčka je član evropske porodice i žele da njihova porodica ostane zajedno", poručio je predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

Povodom dramatične situacije oglasio se i predsjednik Evropskog parlamenta.

"Ja nemam rješenje, ali znam da u kritičnim situacijama treba da budemo kreativni i zato pokušajmo da nađemo načina da sagradimo most između dva stava. Ako me konkretno pitate imam li način da ovo riješim, moram reći da nemam, ali to je razlog što apelujem, posebno na grčku vladu - vratite se u Brisel, sjednite zajedno sa nama, i da vdimo kako da kombinujemo činjenicu da program pomoći za Grčku ističe sutra u ponoć sa referendumom koji ste sazvali", rekao je Martin Šulc, predsjednik EP.

Kako se primiče sutrašnji rok tako se množe teorije o tome šta poslije.

Od poznate opcije - sporazum u posljednji čas ili bankrot, povratak drahmi, napuštanje evrozone i eventualno EU, pojavila se i treća. Prema toj opciji Grci bi u slučaju bankrota zadržali evro, ali ne i evrozonu, te bi tako poput Crne Gore, Kosova, ili onih koji to rade uz zeleno svjetlo Brisela: Andore, Monaka, San Marina i Vatikana - barem neko vrijeme zadržali evro kao valutu.

To bi bilo jeftinije rješenje od štampanja drahme, a i dalo bi prostora Grcima da, tada bez dirigentske palice Evropske centralne banke, ponovo prodišu i pokušaju bilateralnim sporazumima da nađu nove kreditore.

Oni koji vjeruju u ovakav plan Atine ukazuju na činjenicu da je sam grčki premijer tokom nedavne posjete Moskvi potvrdio da EU ne smatra više "centrom svijeta" i da je voljan da razgovara i sa ostalima koji, poput Rusije, nešto znače u globalnom svijetu finansija.

U svakom slučaju, tenzije rastu i u Briselu, kao i nervoza jer jasno je to sada svima, odlazak Grka bi mogao da ima nepredvidive posljedice ne samo po Grčku, već i po sam evropski projekat.

XS
SM
MD
LG