Linkovi

Gubici na berzama zbog Grčke


Berza u Frankfurtu
Berza u Frankfurtu

Akcije na svetskim berzama su pale na najniži nivo u protekla četiri meseca zbog strepnji u pogledu političke nestabilnosti u Grčkoj, a najvše je pala vrednost deonica grčkih banaka. Nedelju posle izbora, Grčka i dalje nema novu koalicionu vladu, što izaziva nove priče o odlasku zemlje iz eurozone.

Nedelju posle neodlučnih grčkih izbora, zemlja izgleda da se nije približila formiranju nove koalicione vlade. Politička neizvesnost zabrinjava investitore, tako da je vrednost grčkih hartija od vrednosti danas ponovo pala.

Najteže su pogođene bankovne deonice, koje su danas najpre pale za 7 odsto, da bi se potom neznatno oporavile. Nestabilnost se takođe odražava na vrednost evropskih akcija koje su pale na najniži nivo u protekla četiri meseca, kaže berzanski trgovac iz Frankfurta, Robert Halver.

„U ovom trenutku je sve to politika, tako da štetu trpe i nemačke hartije od vrednosti, jer nemamo jasnu sliku u pogledu grčke politike, francuske politike, evropske politike.“

Situcija u Grčkoj bi mogla u velikoj meri da se pogorša, ako u zemlji budu morali da se održe novi izbori. Upozorava se da bi Atina mogla da ostane bez gotovine već krajem juna, ukoliko ne bude formirana vlada koja bi dogovorila novu tranšu zajma od međunarodnih investitora.

Ankete pokazuju da bi pobednik na novim izborima mogao da bude Aleksis Cipras, lider grčke radikalno levičarske partije. On se protivi pozajmicama od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, ali želi da zemlja ostane u eurozoni. To je lakše reći, nego učiniti, kaže Nik Bikroft iz Banke „Sakso“.

„Postoji realna opasnost da ćemo u narednih šest meseci videti brojne pogrešne procene grčkih populista koje vodi, rekao bih zavodi, Ciprasova tvrdnja da Grčka može da odustane od programa štednje i ostane u eurozoni. Tu mogu da se umešaju i pogrešne računice, da kažem nemačkih političara, da Grčka može da opstane bez drastičnih posledica.“

Istovremeno, rasprave o grčkom odlasku iz eurozone su sve glasnije. Međutim, povratak na drahmu bi bio užasan, kaže grčki analitičar Jorgos Cogopulos.

„Nastaće politički haos i socijalna nestabilnost. Male firme i preduzeća će odmah da bankrotiraju, a nova grčka valuta će da devalvira.“

Nastavljaju se pokušaji formiranja vlade nacionalnog jedinstva. Grčki glasači, kojima je štednje preko glave, verovatno će ponovo izaći na birališta već sredinom juna.

XS
SM
MD
LG