Linkovi

Grčka: Izglasane mere štednje


Protesti u Atini
Protesti u Atini

Poslanici u Skupsstini Grčke su noćas dvotrećinskom većinom izglasali ključne mere oštre štednje i zakon o smanjenju duga, što su zahtevali strani poverioci da bi omogućili Grčkoj da izbegne bankrot.

Od ukupno 300 poslanika, glasalo je 278, od kojih je za nove mere bilo 199, protiv su bila 74, a pet je bilo uzdržano. Sednicu Skupštine na kojoj se razgovaralo o tome, pratili su masovni neredi u Atini. Oko 100 hiljada ljudi protestovalo je u grčkoj prestonici i Solunu. Najmanje 10 zgrada u Atini je zapaljeno, uključujući bioskope, kafiće i banke. Grčki premijer osudio je nasilje, navodeći da mu nije mesto u demokratiji.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond zahtevali su od svih grčkih političkih partija da podrže mere štednje, kao uslov za konačno odobrenje zajma od 172 milijarde dolara.

Grčki lideri su uoči glasanja uputili oštra upozorenja. U jučerašnjem govoru koji je prenosila televizija, Papademos je pravdao gašenje hiljada radnih mesta, smanjenje minimalnih primanja i druge mere štednje koje će zemlji obezbediti drugi paket finansijske pomoći.

XS
SM
MD
LG