Linkovi

Grčka: Ograničen izbor mera štednje


Protesti u Grčkoj zbog nepopularnih mera štednje, 28. juni, 2011.
Protesti u Grčkoj zbog nepopularnih mera štednje, 28. juni, 2011.

Grčki zakonodavci suočeni su sa teškim opcijama – uvodjenjem novih poreza na minimalnu zaradu i prodajom državne imovine - ukoliko zemlja želi da izbegne prestanak otplate kredita i dobije 17 milijardi dolara u okviru prošlogodišnjeg zajma u vrednosti od 156 milijardi dolara.

Dok su radnici danas masovno štrajkovali protiv najnovijeg plana štednje premijera Jorgosa Papandreua, zakondoavci su razmatrali svoje opcije.

Papandreu je rekao da poslanici imaju 'patriotsku dužnost' da odobre plan za štednju u vrednosti od 40 milijardi dolara, uvodjenjem novih poreza i smanjenjem troškova do 2015.

Vladinim planom se takodje predviđa prodaja državne imovine u vrednosti od 71 milijardu dolara, što obuhvata putničke avione, državnu lutriju, stara olimpijska borilišta, kao i akcije u kockarskom biznisu i monopole na električnu energiju i gas.

Medjutim, socijalistička vlada Jorgosa Papandreua ima većinu od samo pet mesta u parlamentu od 300 članova i neki zakonodavci i radnički sindikati su već izrazili oštro protivljenje delovima tog predloga, poput viših preskih stopa i prodaje imovine.

Dok grčki zakodavci debatuju o koristi Papandreuovog plana, evropski funkcioneri upozoravaju Atinu da nema drugi izbor nego da odobri mere štednje i izbegne probleme 17 zemalja članica koje koriste zajedničku valutu, euro, kao i šire nevolje svetske ekonomije. Ministar za ekonomiju Evropske unije Oli Ren, rekao je da 'ne postoji alternativni plan za izbegavanje bankrotstva Grčke'.

Predsednik Evropske unije Herman Van Rompuj rekao je 'da će predstojeći sati biti odlučujući' za Grčku, ali isto tako i za eurozonu i stabilnost svetske ekonomije.

XS
SM
MD
LG