Linkovi

Lidington: CG napredovala na putu ka NATO-u


Dejvid Lidington, ministar za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske sa šefom diplomatije CG Igorom Lukšićem, 4. februar 2014.
Dejvid Lidington, ministar za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske sa šefom diplomatije CG Igorom Lukšićem, 4. februar 2014.

Dejvid Lidington, ministar za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u poseti Crnoj Gori rekao da i pored dobrih rezultata, odluka o članstvu u NATO-u zavisiti od konsenzusa članica Alijanse.

Ministar za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Dejvid Lidington boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori. On se u Podgorici susreo sa brojnim crnogorskim zvaničnicima i istakao da je “Crna Gora, ispunjavanjem kriterijuma, napredovala na putu ka NATO”, ali da će odluka o članstvu zavisiti od konsenzusa članica Alijanse.

Lidington je nakon sastanka sa potpredsjednikom Vlade Igorom Lukšićem rekao da UK podržava evro-atlantske ambicije Crne Gore.

“Crna Gora je pokazala posvećenost Alijansi kroz trupe koje je slala u Avganistan i kroz sve ono što će iskazati kada se ISAF misija okonča. Crna Gora je već napravila značajan napredak na putu ispunjavanja kriterijuma”, rekao je Lidington novinarima, nakon sastanka.

Odluka o članstvu nije samo na jednoj državi već na cjelokupnoj Alijansi. No, mi ćemo pomagati Crnoj Gori da ispuni obaveze i priključi se NATO-u, rekao je on.

“Naše sljedeće okupljanje je u Velsu, i još nijesmo odredili koje će tačke biti na agendi. Radujemo se da će datum pristupanja Crne Gore biti uskoro i nastavićemo da vam pružamo podršku u svim preostalim reformama”, rekao je Lidington.

On je istakao da Velika Britanija nastavlja da zastupa pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i sa praktičnih aspekata. Tvrdi da je pred Crnom Gorom naporan i kompleksan zadatak i da reforme neće biti lake.

Lidington je kazao da oko hiljadu državljana UK živi u Crnoj Gori, kao i da se nada se da će hiljade njih dolaziti u Crnu Goru u budućnosti.

Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić je, kako je rekao, informisao sagovornika gdje se Crna Gora nalazi na evropskom putu.

“Zahvalio sam na ekspertskoj podršci koju smo imali i koju ćemo imati. Očekujemo otvaranje i novih poglavlja za koji mjesec, u kojim nema prethodnih kriterijuma koje je Evropska komisija postavila i time naš proces dobija na dinamici”, rekao je Lukšić.

Lukšić je podsjetio da Velika Britanija ove godine predsjedava NATO Samitom, u Velšu, početkom septembra.

Prilikom susreta sa gostom iz Velike Britanije, ministar pravde Duško Marković saopštio je da “Vlada Crne Gore oštro osuđuje sve napade na novinare” navodeći da je uvjeren da državni organi intenzivno rade na otkrivanju i procesuiranju izvršilaca i nalogodavaca tih krivičnih djela.
XS
SM
MD
LG