Linkovi

Odobreno produženje pomoći Grčkoj


Grčki ministar finansija Janis Varufakis i premijer Aleksis Cipras
Grčki ministar finansija Janis Varufakis i premijer Aleksis Cipras

Ministri finansija eurozone odobrili su četvoromesečno produženje finansijske pomoći Grčkoj, nakon što se ta zemlja obavezala da će sprovesti dodatne reforme

Produženje moraju da odobre i parlamenti članica eurozone, dok će ključno glasanje biti u petak u Njemačkoj.

Grčka je pred isticanje roka u ponoć podnijela ključni dokument – spisak reformi koje je obećala da će sprovesti da bi dobila produženje finansijske pomoći. Međutim, Brisel već upozorava da je to samo početak.

"Taj spisak je samo nagovještaj reformi koje bi voljeli da sprovedu, da zamijene i onih koje žele da nastave. Biće potrebno vrijeme da se utvrde detalji i novi ugovor ili sporazum za naredna četiri mjeseca”, naglasio je predsjednik Eurogrupe Jeron Disjelblom.

Tržišta u Grčkoj su pozitivno reagovala na podnošenje dokumenta i odmah zabilježila rast od sedam odsto, dok su porasli i evropski indeksi. Pojedini investitori, među kojima je Džo Rendl, međutim strahuju da je riječ o pretjeranoj reakciji.

''Imate politički veoma napetu situaciju zbog grčkog biračkog tijela i veoma odlučan pristup Njemaca, zbog čega je kompromis malo vjerovatan. Takođe imate reforme koje su teško dostižne”.

Reakcije u Atini su u najboljem slučaju pomiješane. Pojedini smatraju da grčka vlada popušta, dok drugi pak navode da je kompromis jedini mogući put naprijed.

Kompromis u stvari preovladava novom grčkom listom reformi, sa ključnim obećanjem da se neće odustati od tekućih ili okončanih privatizacija. I dodatna potrošnja na, kako vlada ističe, humanitarnu krizu u zemlji neće imati negativne fiskalne posljedice. Eksperti međutim navode da iz cijele situacije kao pobjednik ne izlazi Grčka, već Njemačka.

''Njemci u stvari nisu zainteresovani za rešavanje dužničkih problema južne Evrope. Oni žele veoma spor oporavak koji održava vještački nisku vrijednost evra, kako bi Njemačka jefitno izvozila”, tvrdi Rendl.

Zvanično, Berlin je pozdravio grčke planove. Ministar ekonomije Sigmar Gabrijel govorio je o postepenom napretku ka rešenju spora sa Atinom i poručio da Njemačka želi da Grčka ostane u evrozoni.

XS
SM
MD
LG