Linkovi

Novi početak za Grčku i Nemačku?


Grčki premijer Aleksis Cipras i nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu
Grčki premijer Aleksis Cipras i nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu

Grčki premijer Aleksis Cipras i nemačka kancelarka Angela Merkel su posle današnjeg susreta zatražili od Grka i Nemaca da ostave po strani uzajamno optuživanje i nacionalne stereotipe i da rade na boljoj evropskoj budućnosti.

Uprkos pomirljivom tonu tokom Ciprasove prve zvanične posete Berlinu, ostalo je nejasno da li su dve strane uspele da približe stavove o ekonomskim reformama, koje Atina mora da sprovede da bi dobila hitno potreban novac od međunarodnih kreditora.

Grčki premijer je poručio da ne boravi u Nemačkoj da bi rešio probleme koje zemlja ima sa likvidnošću, već da bi utvrdio oblasti od zajedničkog interesa, kako bi se postigao napredak u evrozoni.

Cipras je kao “nepravednu provokaciju” osudio naslovnicu jednog nemačkog časopisa, na kojoj je karikature Merkel na Akropolju, okružena nacističkim oficirima. Takođe je odbacio izjave svog ministra pravde, navodeći da niko u Grčkoj ne razmatra oduzimanje nemačke imovine zbog ratne odštete.

Merkel je rekla da Berlin smatra pitanje odšete rešenim, i u političkom i u zakonskom pogledu, ali da je svesna koliko su Grci patili tokom Drugog svetskog rata. Takođe je poručila da Nemačka smatra sve evropske zemlje jednakim i da želi dobre odnose sa svima, uključujući i Grčku.

XS
SM
MD
LG