Linkovi

Grčkoj ističe novi rok


Atina, Grčka
Atina, Grčka

Zvaničnici Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda saopštili su da je postignut određen napredak u pregovorima sa Atinom o nastavku finansijske pomoći

Lideri Njemačke i Francuske pozvali su danas Atinu da ubrza pregovore sa inostranim kreditorima i najavili da će o ovom pitanju tokom nedelje razgovarati sa grčkim premijerom. Grčka vlada očekuje skori dogovor, ali i dalje odbija da pristane na smanjenje plata i reforme penzionog sistema.

Poslovni lideri, na konferenciji u Atini, izražavaju zabrinutost u pogledu stava koji njihov premijer zauzima u pregovorima sa evropskim zajmodavcima. Mnogi strahuju da ih Aleksis Cipras vodi ka izlasku iz eurozone, uprkos suprotnim uvjeravanjima grčkog lidera.

"Glavni cilj naše pregovaračke strategije je postizanje dogovora sa partnerima koji je obostrano koristan i koji će obezbijediti smjeli investicioni program za rebalans asimetrije u grčkoj ekonomiji.”

Dok se nastavljaju pregovori Grčke i Evropske unije, iz Berlina, sa zajedničke konferencije lidera Njemačke i Francuske, stiže poziv Atini da ubrza razgovore sa međunarodnim kreditorima da bi se oslobodili dalji zajmovi.

“Razgovori moraju da se ubrzaju i nadamo se da relevantni forum – Briselska grupa – može da postigne jasan napredak”, naglasila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Krajnji rok, krajem maja, se približava. Grčka ima finansijske potrebe koje ne mogu da čekaju i sredstva moraju da se pronađu. Imaćemo priliku da razgovaramo sa gospodinom Ciprasom i obratićemo mu se jednim glasom. Reći ćemo mu da Grčka mora da ostane u eurozoni i da želimo da ostane. Međutim, takođe moramo da pronađemo dugotrajno rešenje”, rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland.

Atina ističe da će uskoro biti dogovora, a ministar finansija Janis Varufakis da Grčka ne razmišlja o napuštanju eura.

"Ni jedna druga valuta nije na našem radaru, u našim mislima ili mašti.”

Međutim, još nema vijesti o sporazumu u vezi sa smanjenjem plata i reformama penzionog sistema – oko čega se spore dvije strane. Finansijski stručnjak Ričard Hanter kaže da bi to mogao da bude mogući uzrok grčkog kraha.

Ukoliko se bude pregovaralo do poslednjeg trenutka, a trojka odbija da da novac dok se ne sprovedu te reforme, onda će se to i dogoditi.”

Još nije poznato kako će pregovarači riješiti to pitanje. Moraće ipak to da urade brzo, s obzirom na to da grčke vlasti očekuje isplata penzija i plata krajem mjeseca i otplata još jedne rate duga petog juna.

XS
SM
MD
LG