Linkovi

Bez sporazuma sa Grčkom


Atina, Grčka
Atina, Grčka

Sastanak grčkog premijera i predsednika EK, iako "dobar i konstruktivan" nije doveo do sporazuma koji bi odblokirao međunarodnu finansijsku pomoć Atini

U Evropskoj komisiji u Briselu sinoć su održani razgovori grčkog premijera i predsjednika Evropske komisije, razgovori koji nisu doveli do sporazuma ,ali su ga učinili mogućim, kažu danas u Briselu, sumirajući gotovo četvorosatne progovore dvije strane.

Niko ozbiljan ne želi da Grčka izadje iz euro društva, ili bar niko to ozbiljno ne zagovara. Pokazujući koliko mu je stalo da se konačno nadje izlaz iz situacije kakva je sada, par dana pred isplatu rate duga Medjunarodnom monetarnom fondu, predsjednik Evropske komisiije Žan Klod Junker je sinoć pozvao grčkog premijera Aleksisa Ciprasa na radnu večeru, koja je trajala četiri sata ali nije donijela konačni sporazum.

"Mislimo da je to bio konstruktivan sastanak, sastanak koji je predsjedniku Komisije, grčkom premijeru i šefu euro - grupe koji im se pridružio, omogućio da se fokusiraju na ključno. Od sinoć imamo bolje shvatanje pozicija svih uključenih u razgovore, a u okviru do sada provedenih pregovora. Dogovoreno je da se opet sastanu u kratkom roku i to znači da će se pregovori nastaviti. Ne mogu reći tačno kada, ali mogu da potvrdim da će biti novi sastanak tokom narednih dana", rekao je portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas.

Sastanak je bio "dobar i konstruktivan" potvrdile su obje strane nakon sinoćnjih razgovora, koji, ipak nisu doveli do sporazuma koji bi odblokirao 7,2 milijarde eura posljednje rate medjunarodne finansijske pomoći Grčkoj.

Mnoge tačke programa oporavka grčke države su dovedene do tačke sporazuma, ali ostaju neke koje za grčku vladu predstavljaju crvenu liniju preko koje ne mogu ići. Riječ je, prije svega, o penzijama i pomoći najugroženijim penzionerima, te povećanju poreza na struju od 10 posto kakvo traže medjunarodni kreditori a šta grčka vlada ne želi da prihvati.

Nezvanično se saznaje da su Evropska komisija i evropski kreditori spremni za elastičniji pristup rješavanju grčkog finansijskog čvora, dok Medjunarodni monetarni fond ne pokazuje znakove popuštanja. Iz već ranije povučene crvene linije grčke vlade preko koji dogovor ne može ići, konačni sporazum izgleda teško dokučiv.

Medjutim, u Briselu ne gube nadu i očekuju da bi, najvjerova tnije sutra, grčki premijer, predsjednik Komisije i šef euro-grupe, mogli doći do konačnog sporazuma koi bi, upumpavanjanjem dodatnih 7,2 milijrde eura u grčku državu spasio zemlju bankrota, ali i Uniji, po njenu finansijsku i političku stabilnost, omogućio najbolje rješenje krize.

XS
SM
MD
LG