Linkovi

Grčka se okreće Rusiji?


Centralna banka Grčke
Centralna banka Grčke

Grčka do četvrtka mora da vrati 450 miliona eura MMF-u, dok istovremeno pregovara sa Rusijom o nizu pitanja, među kojima su energija i zajmovi

Problem Grčke izgleda još uvijek daleko od rješenja - zemlja od skoromnih sredstava kojima raspolaže mora do četvrtka da vrati Medjunarodnom monetarnom fondu 450 miliona eura i već je najavljeno da će grčka vlada, ukoliko bude morala da bira izmedju MMF-a i isplate penzija, izabrati penzije. Uz ovo, Atina bilateralno sa Rusijom radi na oslobadjanju od ruskog embarga na uvoz evropske hrane, pregovara o energiji, ruskim zajmovima, što se u Briselu dočekuje sa očitom nelagodnošću.

Teški dani za Grčku, ne mnogo lakši za one koji su joj dali novac svojih poreskih obveznika. Dok se čeka kraj mjeseca kada bi euro-grupa trebala konačno da produži rok isplate 240 milijardi eura do sada upumpanih u grčku državu, već za koji dan, u četvrtak, Grci moraju Medjunarodnom monetarnom fondu da vrate 450 miliona eura.

Već se u Atini vaga - Medjunarodni monetarni fond ili grčki penzioni fond. Teško da će medjunarodna finansijska institucija propasti ako Grci zakasne sa isplatom, ali će nestati i posljednji tragovi povjerenja kreditora da Atina može i hoće da vraća posudjeni novac, a to je novoj grčkoj vladi poseban problem. Novac za preživljavanje se traži svuda, a nova grčka vlada, jasno prijateljski nastrojena prema Moskvi, traži način da to prijateljstvo konkretizuje u ruskim kreditima, jeftinijem gasu...

"Prije svega, riječ je o slobodi govora i slobodi okupljanja i mi zaista nemamo nikakav dodatni komentar na susrete grčkih zvaničnika sa svojim ruskim kolegama. Umjesto toga, prenijeću riječi komesara Moskovicija: Zašto Cipras ne bi imao dobre odnose sa Putinom? Tu nema mjesta za komentare, ali je jasno da Rusija nije alternativa za Grčku. Grčka ima svoju ulogu u eurozoni, i nema razloga za brigu. Ja takodje mislim da je Cipras više puta ukazao na važnost veza sa Evropom, Evropskom komisijom, i čest je gost ovdje", saopštila je portparolka Evropske komisije, Mina Adrejeva.

I to nije sve - Grci sa Rusima pregovaraju da budu izuzeti iz ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, što u Briselu nije dočekano aplauzom.

" Zato što je komisija insistirala na tome da sve države članice treba da budu jednako tretirane, da je ruska odluka, koja je uslijedila nakon evropskih sankcija, politički motivisana i da nema svoje realno uporište. Kao što rekoh - očekujemo da sve države članice budu jednako tretirane kao što i očekujemo da sve države članice Unije govore jednim glasom prema našim trgovinskim partnerima, uključujući i Rusiju", saopštio je portparol Evropske komisije Daniel Rozario.

Očito je ovakvo stanje ekonomskog ni rata - ni mira neodrživo izmedju EU i Rusije. Dva će partnera, za vlastito dobro, morati u skoro vrijeme da na sto stave sve karte i sačine listu mogućeg, uključujući i i vraćanje u život posrnulih ekonomija, poput Grčke, kojoj dodatni, politički tereti nikako nisu dobrodošli.

XS
SM
MD
LG