Linkovi

Grand kanjon inspiracija za umetnike


Umetnica Linda Glover Guč slilka na južnom rubu Grand kanjona
Umetnica Linda Glover Guč slilka na južnom rubu Grand kanjona

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Sjedinjenim Državama već dugo privlači slikare i fotografe. Prostranstvo i dubina Grand kanjona na reci Kolorado, na severu američke države Arizone, pravi su izazov za umetnike koji pokušavaju da slikom ili fotografijom uhvate delić njene lepote. Mnogi umetnici, medjutim, u pejzažima i atmosferi Grand kanjona nalaze inspiraciju.

Sve počinje sa nekoliko jednostavnih poteza četkicom. Malo po malo, na platnu počinju da se naziru konture. Hiljade turista dolaze na ovo mesto svakog dana u pokušaju da fotoaparatom uhvate delić raskoša kanjona. Iako je Linda Glover Guč mogla i sama da napravi fotografiju kanjona i da ostane u svom studiju u Tempi-ju, nadomak Finiksa u Arizoni, ona kaže da to ne bi bilo isto.

Postoji ogromna razlika jer ovde osetite atmosferu i udišete ovaj vazduh. Fotografije su lepe, ali na njima se gubi osećaj da ste zaista bili tamo. S obzirom na to da sami iskusite atmosferu, vaše emocije su prisutne u momentu kada pravite umetničko delo”.

To je ono što umetnici nazivaju “atmosfersko slikarstvo” gde okruženje i promena svetla direktno utiču na raspoloženje i tonalitet dela. Čuvar u Grand kanjonu, Skot Krajnak kaže da ovaj metod najviše odgovara tom predelu.

“To je brzo slikanje u prirodi kako biste uhvatili momenat koji prolazi, kao i svetlost”.

Grand kanjon je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u SAD
Grand kanjon je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u SAD

Organizacioni tim Nacionalnog parka svake godine poziva umetnike da naprave slike koje će se kasnije prodavati, a profit uložiti u izgradnju galerije na južnom rubu Grand kanjona, u kojem će biti izložene savremene slike kao i neki stariji radovi. Te slike, smatra Krajnak, su za neke ljude prvi susret sa kanjonom.

Nema mnogo onih koji shvataju važnost umetnosti u nacionalnim parkovima. Umetnost pruža uvid u to kako su ovi predeli izgledali pre pojave televizije i interneta. Umetnost je ovde uvek bila bitan faktor u popularizaciji nacionalnih parkova”.

Radovi Linde Glover Guč mogu se videti na raznim mestima širom jugozapada Sjedinjenih Država, kao npr. u galeriji Lorens u imućnom predgradju Finiksa, Skotsdejlu, u državi Arizoni. Njene slike nude prirodu i pustinjski pejzaž kolekcionarima koji žele da ponesu malo prirodne lepote sa sobom. Slikanje takvih radova u prirodi je njen životni poziv.

“Želim da uhvatim odsjaj na onom vrhu jer će on biti tamo još samo jedan sat ili kraće. Izgleda dosta svetlo”.

Izrada ovakve, male slike Grand kanjona je celodnevni rad za Lindu Glover Guč, ali ona kaže da ne postoji mesto na kojem bi radije bila.

“To se ne može opisati rečima. To je predivno mesto. Predstavlja izazov. Vremenski uslovi nikada nisu isti. Ima bezbroj uglova iz kojih ga možete posmatrati. Mogli biste do kraja života da slikate ovde i svaki put biste videli nešto drugačije”.

Najzad, njena vizija ovog dela kanjona je završena i spremna za prikazivanje. Ali sunčevi zraci ne miruju, okolina se neprestano menja i kanjon je mami da se vrati i sutradan kako bi napravila novu sliku jednog novog dana.

XS
SM
MD
LG