Linkovi

Građani Srbije evakuisani iz Sirije


Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije za konzularne poslove Dragan Marković sa državljanima Srbije evakuisanim iz Sirije
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije za konzularne poslove Dragan Marković sa državljanima Srbije evakuisanim iz Sirije

Neki od srpskih državljana koji su prebačeni iz ratne Sirije, kažu da situacija podseća na Bosnu i Hercegovinu 1990-ih.

Vlasti u Srbiji, pre svih ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova organizovali su evakuaciju građana Srbije iz ratom zahvaćene Sirije, a po dolasku na beogradski aerodrom oni su situaciju u Siriji uporedili sa situacijom u Bosni i Hercegovini.

Zbog sve ozbiljnijih sukoba i ratnih dejstava u Siriji, grupa od 40 srpskih državljana evakuisana je danas iz Damaska, Alepa i drugih gradova, a kako je rekao državni sekretar u MUP-u Srbije Dragan Marković, ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova organizovaće evakuaciju preostalih državljana Srbije koji su ostali u Alepu kada se stvore bezbednosni uslovi, s obzirom da se u tom gradu vode žestoke borbe.

"Ostalo je još da se iz grada Alepa gde se vode borbe i gde nije bilo bezbedno, naši državljani evakuišu. Imamo tamo nekoliko desetina naših građana sa kojima smo u kontaktu, ali koji nisu mogli da dođu do Damaska i do Srbije", rekao je Marković.

On je dodao da srpskih državljana u Siriji ima oko 200 i ambasada u Damasku je apelovala i ranije da izađu iz te ratom zahvaćene zemlje. Međutim, kako se
radi o mešovitim brakovima, ljudima koji imaju poslove, stanove, kuće, većina njih se nije odlučila da dođe u Srbiju, rekao je Marković.

Po dolasku na beogradski aerodrom grupa srpskih državljana je situaciju u Siriji uporedila sa situacijom koja je već viđena na Balkanu:

"Tako je kao kod nas u Bosni što je bilo. Početak građanskog rata, u stvari nije početak, već kraj građanskog rata. Javno, zvanično", rekla je jedna žena.

"Celo vreme čuješ pucanje i bombardovanje. To samo u Alepu što smo mi čuli. Svaki dan", dodao je mladić.

"Od ujutru do uveče granate – vojska granatira, ovi odvraćaju", kaže žena.

"Katastrofa. Nema mira, nema ničega", rekao je jedan muškarac.

"Ja sam znala šta će da bude, zato što je isto tako počelo i kod nas. Ali narod kod njih je neiskusan, nisu znali dokle će da dođe. Ljudi su se borili za promene na bolje, a ispalo sve ne može gore biti", zaključuje jedna žena.

Pilot JAT-ovog aviona koji je prebacio državljane Srbije iz Damaska kaže da je let protekao bezbedno i mirno, ali da su se u daljini videle i čule eksplozije koje nisu ugrožavale aerodrom.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova za konzularna pitanja Dragan Marković rekao je da će ambasada nastaviti da radi u Damasku kao i da je u glavnom gradu Sirije trenutno mirno.
XS
SM
MD
LG