Linkovi

"Građani Srbije pokazali da snažno podržavaju evropski put"


Predsednici Evropske komisije i Evropskog savjeta, Žan Klod Junker i Donald Tusk
Predsednici Evropske komisije i Evropskog savjeta, Žan Klod Junker i Donald Tusk

Gradjani Srbije su pokazali da snažno podržavaju evropski put sadašnjeg premijera, a uskoro predsjednika Vučića, poruka je koja stiže kao prva reakcija Brisela na izbore u Srbiji.

Rezultat predsjedničkih izbora u Srbiji pokazuje da većina gradjana snažno podržava evropski put koji ste izabrali, poručuju u zajedničkom pismu predsjednici Evropskog savjeta i komisije, Donald Tusk i Žan Klod Junker, želeći Aleksandru Vučiću uspjeh na tom putu, u promociji reformi i evropskih integracija što će, tvrde oni, donijeti bolji život svima.

Podsjećaju: stabilne i funkcionalne insitucije, vladavina zakona i borba protiv korupcije su od ključne važnosti za nastavak ekonomskog razvoja. "Uvjereni smo da ćete nastaviti da promovišete saradnju i pomirenje u regionu, temeljne za stabilnost, mir i napredak. Vaša odlučnost će takodje biti ključna da bi nastavili napredak u dijalogu Beograda i Prištine uz evropsko posredovanja", poručila su dva predsjednika.

Rezultat predsjedničkih izbora je kratko komentarisala i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Čestitke Vučiću koji više nije premijer već predsjednik. Juče smo vidjeli veoma jasan rezultat srpskih izbora i danas je prilika da mu čestitam i poželim uspjeh na novoj funkciji. Jasno, pažljivo ćemo pratiti prilike nakon predsjedničkih izbora u Srbiji".

"Prije svega, izbori su sprovedeni u skladu sa našim standardima, ali još čekamo na zvanične rezultate. Uvijek je dobro kada je rezultat jasan ali sada je na strani Vučića odgovornost da na oprezan način koristi ovu snažnu podršku svojih glasača", naglasio je evropski komesar za proces proširenja, Johanes Han.

Na pitanje da li je sada previše moći u rukama Vučićeve stranke, Han je odgovorio:

"To jeste poseban izazov, a u svom prvom saopštenju Vučić uvjerava da će u potpunosti da se drži ustavnog okvira, a ja mu vjerujem".

XS
SM
MD
LG