Linkovi

Negativni efekat obustave rada američke vlade


Obustava rada vlade ugrozila bi prevoz sirovina rekom Ilinois, važnim plovnim putem za poljoprivredu Srednjeg Zapada
Obustava rada vlade ugrozila bi prevoz sirovina rekom Ilinois, važnim plovnim putem za poljoprivredu Srednjeg Zapada

Ukoliko večeras u ponoć dođe do obustave rada američke federalne vlade, stotine hiljada državnih službenika ostaće bez plate. Negativni efekat mogao bi da se proširi i na lokalne zajednice širom Sjedinjenih Država, pa čak i izvan granica najveće svetske ekonomije. Glas Amerike izveštava kakav će uticaj obustava rada federalne vlade imati na jedan veoma značajan plovni put na Srednjem Zapadu.

Reka Ilinois, koja protiče kroz istoimenu državu na američkom Srednjem Zapadu, veoma je važan plovni put za poljoprivrednike. Kevin Jubenk je park rendžer u Korpusu vojnih inženjera na projektu plovnog puta reke Ilinois, koji nadgleda sistem sa prevodnicama na toj reci.

"Ilinois je komercijalna reka za navigaciju. Njena ključna namena je da omogući remorkerima i teretnim brodovima da prevezu kukuruz, ugalj, soju i druge sirovine neophodne industriji da nastavi da funkcioniše".


Nije neuobičajeno da na reci dođe do prekida saobraćaja. Prirodne pojave, kao što su poplave ili suše, dovodile su do zatvaranja sistema sa prevodnicama, ali je to zatvaranje vrlo retko bilo uzrokovano političkim neslaganjem. Upravo zato ni rendžer Jubenk nije siguran šta bi obustava rada federalne vlade značila za Odred vojnih inženjera i reku Ilinois.

"Još nismo dobili zvanične preporuke kako bi deo Odreda koji se bavi navigacijom reagovao u slučaju obustave rada, tako da zaista ne znamo".

Jubenk kaže da bi svaka odluka o zatvaranju sistema sa prevodnicama imala dalekosežne posledice i izvan države Ilinois.

"Ukoliko dođe do odluke da se zatvori sistem sa prevodnicama, nijedan brod naravno neće moći da prođe. Industrije koje zavise od reke da dobiju sirovine, moraće da pronađu drugi način da do njih dođu. Ukoliko morate da tovar prebacujete kamionima, to obično košta tri puta više nego rečnim putem, tako da će se to drastično odraziti i na cene koje će ljudi plaćati".

Ekspert za poljoprivredu Metju Pirs pažljivo prati te cene u trenutku dok su svetske zalihe hrane na niskom nivou, a cene sirovina, koje se prebacuju rekom, poput kukuruza i soje, vrlo visoke.

"Zemlje trećeg sveta biće najviše pogođene, a najveći problem trenutno predstavljaju Kina i Indija. U poslednje dve nedelje, Kina je kupila više od dva i po miliona tona kukuruza, što je njihov najveći uvozni program u poslednjih više od sedam godina. Znači same zemlje pokušavaju da obuzdaju inflaciju u vezi sa hranom na domaćem nivou, ali verujem da je situacija takva da je potražnja veća od proizvodnje".

Pirs, koji poseduje websajt Grainanalyst.com, dodaje da bi obustava rada federalne vlade, pored zabrinutosti u vezi sa ponudom i potražnjom za sirovine i poljoprivredne proizvode, najviše pogodila industriju biogoriva.

"Najveći problem imaće industrija etanola, koja trenutno opsatje samo zahvaljujući subvencijama federalne vlade. Bez njih, proizvođači etanola brzo će ući u minus, što bi moglo da utiče na potražnju kukuruza".

Kada je reč o direktnom uticaju na pojedince, jedan od onih koji će najviše biti pogođeni obustavom rada vlade je rendžer Kevin Jubenk. Kao zaposleni u Odredu vojnih inženjera i on je državni službenik i njegova budućnost je neizvesna.

"Nas tri stalna park rendžera ovde i jedan u Peoriji, morali bi da ostanemo kod kuće. Rečeno nam je da moramo da postavimo obaveštenja o zatvaranju centra za posetioce".

Jubenk kaže da poslednja obustava rada federalne vlade 1995. i 1996. godine, nije imala veliki uticaj na svakodnevne operacije duž reke i da su svi bili plaćeni. Međutim, činjenica da zakonodavci ne mogu da se dogovore u vezi sa budžetom, dovela je do neizvesnosti kada je reč o tome kako bi nova obustava rada mogla da utiče na priovredu duž reke Ilinois i ostatka zemlje.

XS
SM
MD
LG