Linkovi

Gotovina savetnik za bezbednost potpredsednika Hrvatske


Ante Gotovina u vreme aktivne vojne službe (AP Photo/HINA)
Ante Gotovina u vreme aktivne vojne službe (AP Photo/HINA)

Hrvatski general u penziji Ante Gotovina imenovan je za posebnog savetnika potpredsednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića,a baviće se sistemom državne bezbednosti i taj posao će obavljati bez nadoknade. Rešenje o imenovanju Gotovine je potpisao premijer Andrej Plenković, na predlog ministra Krstičevića.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin reagovao je u Beogradu ocenivši da je izbor bivšeg haškog optuženika Gotovine za savetnika Vlade Hrvatske za nacionalnu bezbednost uvreda za sve proterane Srbe i žrtve Oluje.

Gotovina će se, kako je preneo zagrbački Večernji list, baviti sistemom državne bezbednosti, koju razvija Krstičević, ali će biti i angažovan prema potrebi na drugim pitanjima vezanim za bezbednost.

Gotovina je prvostepenom odlukom Haškog tribunala 2011. osuđen na 24 godine zatvora, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata zbog dela progona, a naredne godine Žalbeno veće Tribunala oslobodilo ga je svake odgovornosti, navodi list.

Prema prvostepenoj presudi, Gotovina, koji je komandovao vojno-policijskom akcijom "Oluja", tokom koje je iz hrvatske proterano više od 200.000 Srba, dok je više od hiljadu ubijeno ili nestalo, bio je optužen za učestvovanje u proterivanju sprskog stanovništva iz samoproglašene Republike Srpske Krajine, preneli su mediji u Hrvatskoj.

Presuda se zasnivala na tezi o prekomernom granatiranju Knina, prenosi zagrebački list.

U petak su se u Hrvatskoj pod nazivom "Vukovar - mesto posebnog pijeteta" u tom gradu okupili Hrvati iz cele zemlje na manifestaciji obeležavanja Dana sećanja na vukovarske žrtve, u kojoj ne učestvuju vukovarski Srbi, iako ih ovde, prema poslednjem popisu stanovništva, živi više od jedne trećine.

Reč je o danu kada su jedinice bivše JNA ušle u Vukovar, što se smatra "padom tog grada" u poslednjem ratu.

XS
SM
MD
LG