Linkovi

Republikanci sve agresivniji


Njut Gingrič na vrhu liste republikanskih predsedničkih pretendenata, odmah uz Mita Romnija, obećao da neće voditi negativnu kampanju i napadati druge republikanske kandidate
Njut Gingrič na vrhu liste republikanskih predsedničkih pretendenata, odmah uz Mita Romnija, obećao da neće voditi negativnu kampanju i napadati druge republikanske kandidate

Trka za republikansku predsedničku nominaciju dvojice najistaknutijih pretendenata postaje burna. I Mit Romni i Njut Gingrič tvrde da ne žele da vode negativnu kampanju, ali u to slabo veruju svi koji su sinoć pratili njihove predizborne kampanje.

Njut Gingrič je pozvao na primirje, “Poslaću pismo o našoj čvrstoj odluci da vodimo pozitivnu kampanju.”

U tom pismu koje je jutros stiglo na adrese svih članova njegovog predizbornog štaba, Gingrič je izdao uputstvo da “ne treba inicirati napade na druge republikanske kandidate” i ne voditi negativnu reklamnu kampanju.

Od Mita Romnija se međutim, to ne očekuje.

“Trenutno ne emitujemo negativne reklamne poruke, ali možda hoćemo. Na kraju krajeva, ovo je politika, a u politici nema cmizdrenja”, kaže Romni.

Jučerašnja kampanja bila je vrlo pogana. Prvo je Romni, gostujući u emisiji TV mreže FOX pozvao Gingriča da vrati milion i 600 hiljada dolara koje je zaradio u firmi za davanje kredita “Fredi Mek”.

Na to je samoproklamovani “neumorno pozitivni” Gingrič odgovorio: “Ako guverner Romni pristane da vrati sav novac koji je zaradio bankrotirajući razne kompanije i optuštajući zaposlene, onda ću ga rado poslušati. Kladim se u 10 dolara, ne u 10 hiljada, da neće prihvatiti ponudu.”

Ovakvo prepucavanje sa Romnijem, moglo bi da bude riskantno za novog predizbornog kandidata.

“Njut mora da prestane sa tim i da se izdigne, jer što bude išao niže, gore po njega", smatra politički analitičar Metju Doud.

A na pomolu su i novi napadi.

“Uveren sam da se Romnijev tim, a i drugi, spremaju da granatiraju Gingriča", kaže Džejms Karvil, politički analitičar.

XS
SM
MD
LG