Linkovi

I Gugl u borbi protiv zike


Tehnološki gigant Gugl saopštio je da u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za decu - UNICEF-om pokušava da „mapira i predvidi“ širenje zika virusa, koji je povezan sa defektima kod novoronđečadi.

“Tim dobrovoljaca iz Gugla – inženjera, dizajnera i informatičara pomaže UNICEF-u da napravi platformu za procesuiranje podataka iz različitih izvora kako bi mogli vizuelno da predstave potencijalnu epidemiju”, objašnjava direktorka u Guglu, Džeklin Fuler u saopštenju postavljenom na blogu te kompanije.

“Krajnji cilj ove platforme sa slobodnim pristupom jeste da identifikuje rizik od širenja zike u različitim oblastima i da pomogne UNICEF-u, vladama i nevladinim organizacijama da odluče kako i kada da usmere svoje vreme i resurse”.

Fuler je dodala da će taj program, iako je osmišljen za odgovor za ziku, biti koristan i za buduće vanredne situacije.

Gugl je saopštio i da će UNICEF-u dati milion dolara za pomoć u programima za smanjenje broja komaraca, kao i za razvoj vaccine, dijagnostiku, prevenciju i podizanje svesti javnosti o ovom problemu.

Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da se virus koji prenose komarci velikom brzinom širi u severnoj i južnoj Americi i da bi mogao da pogodi čak 4 miliona ljudi.

Zika virus se povezuje sa 4.000 slučajeva mikrocefalije u Brazilu, koja izaziva abnormalno male glave kod novorođenčadi. Trenutno ne postoji tretman za mikrocefaliju.

Stručnjaci navode da je najbolji način prevencije od zika virusa, izbegavanje ujeda komaraca. Ni za ziku ne postoji ni vakcina, ni tretman.

XS
SM
MD
LG