Linkovi

Rekordna cena zlata


Rekordna cena zlata
Rekordna cena zlata

Cena zlata je oborila rekord svih vremena, jer investitori odustaju od riskantnijih ulaganja zbog bojazni da politički lideri neće uspeti da savladaju dužničku krizu u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Dok su akcije na berzama pale na najniži nivo posle 11 meseci, zlato dostiže novu, rekordnu vrednost. Investitori širom sveta odbacuju rizičnije resurse i kupuju sjajni žuti metal iz straha da politički lideri neće uspeti da savladaju dužničku krizu u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Potpredsednik Korejske berze zlata, Čoi Ijun-Gju, kaže da je reagovanje bilo momentalno.

Od juče, cene zlata su naglo krenule u visinu. Čak ni mi ne možemo da ocenimo koliko će da skoče za dan.“

Zlato – tradicionalni spas od finansijskih oluja – premašilo je 1770 dolara za uncu, što je najnoviji u nizu rekorda.

Ono je i dalje prelazilo iz ruke u ruku kao investicija u mnogim zlatarskim radnjama.

Nik Parsons iz Nacionalne banke Australije, kaže da će cena verovatno nastaviti da raste sve dok centralne banke iz svojih rezervi ne puste više obveznica u promet.

Nema razloga za pretpostavku da će zlato da se zaustavi na ceni od dve hiljade dolara za uncu – jedino što bi moglo da zaustavi rast je strateški usaglašena akcija globalnih monetarnih vlasti.“

Međutim, nove visoke cene zlata su danas u Kini preplašile mušterije. Prodavnice zlata u Hongkongu, obično prepune mušterija iz drugih delova Kine, bile su gotovo prazne.

XS
SM
MD
LG