Linkovi

Godina tehnoloških otkrića


Novi električni Poršeov automobil Mission E predstavljen na sajmu automobila u Frankfurtu u septembru 2015.
Novi električni Poršeov automobil Mission E predstavljen na sajmu automobila u Frankfurtu u septembru 2015.

Protekla, 2015. godina bila je prepuna tehnoloških otkrića među kojima su napredna robotika, automatizacija, povećana upotreba prenosive elektronike kao i sve učestalije korišćenje održivih izvora energije.

Ovogodišnji napredak u oblastima kompjuterskih hardvera i softvera, mehaničkih naprava, senzora i veštačke inteligencije doveli su nas na korak bliže robotičkoj budućnosti.

Električna kola su bila ogroman hit. Većina svetskih proizvođača automobila predstavila je svoje modele sa boljom kilometražom, dok drugi prave sve više vodoničnih vozila.

“Želimo da napravimo društvo koje proizvodi, koristi i povezuje se koristeći vodoničnu energiju”, kaže Tahakiro Hačigo, generalni direktor Honde.

Vozila koja se sama kreću takođe su sve bliže svakodnevnoj upotrebi. Čak je i autonomni Mercedesov kamion demonstrirao svoje mogućnosti da se bezbedno kreće kroz gužvu na autoputu.

“Mogu da pustim volan i kao što vidite, vozilo klizi po putu u svojoj traci“, ističe Volfgang Bernard iz kompanije Dajmler.

Tehnologija 3D štampanja postala je jeftiniji način proizvodnje gotovo svega – od peciva do automobila.

“Šasija odštampana 3D tehnologijom je teška svega 46 kilograma, a ima istu jačinu i bezbednosnu zaštitu kao i ona napravljena od čelika”, ističe Bred Bolzer, glavni dizajner "Divergent Microfactories".

Drugi istraživači kažu da bi kuće odštampane 3D tehnologijom uskoro mogle da postanu rešenje za globalni manjak kuća.

“Koristimo odbačene urbane građevinske materijale, otpad iz rudnika i urbani čvrsti otpad kao sirovinu. Razvrstamo ih po kategorijama i od njih pravimo specijalno mastilo za štampanje”, priča Ma Jihe, generalni direktor “Winsun Engineering".

Roboti su takođe postali popularniji, od recepcionara nalik ljudima i robotičkih šankera do egzoskeletona koji pomažu nepokretnima da ponovo hodaju.

“Naučili smo iz našeg istraživačkog procesa da pacijenti sa povredama ispod četvrtog pršljena uz pomoć robota mogu da stoje, hodaju i sede”, objašnjava pronalazač Vu Čeng-Hua.

Protetika koja može da se kontroliše umom nastavlja da pruža veliku nadu onima bez udova.

“Stavljamo senzore u mišiće, zatim mišići primaju signale, a ti signali prolaze do proteze, te proteza reaguje kako mozak želi", navodi Torvaldur Ingvarson, hirurg ortoped.

Protekla 2015. je takođe bila godina dronova. Ploveća i leteća vozila bez pilota počela su da ispituju marinsku hidrologiju i biologiju, da se bore protiv lovokradica u Africi, da pomažu farmerima u istraživanju i analizi njihovih useva, pa čak i da pregledaju velike avione u potrazi za eventualnim kvarovima.

U međuvremenu, programeri pronalaze sve više praktičnih upotreba pametnih telefona.

“Umesto da dajete krv i da se ona šalje u laboratoriju, sada možete sami da izvadite krv iz prsta i da za 15 minuta dobijete rezultate sa vrlo sličnim kvalitetom kao kada bi to bilo obavljeno u laboratoriji”, ističe Sem Saja sa Univerziteta Kolumbija.

Virtuelna realnost je takođe uvela mnoge promene u industriju video igara, ali i dalje od toga sa sofisticiranim spravama koje se nose na glavi, a koje mogu da nas transportuju u različite svetove.

“Virtuelna realnost je definitivno najuzbudljivija tehnologija u industriji trenutno i mislim da će definitivno sve češće biti u centru pažnje”, objašnjava stručnjak za video igre Džon Hiks.

Takođe vredno pomena jeste da je Majkrosoft u 2015. predstavio najnoviju verziju najpopularnijeg operativnog sistema, Windows 10, i da je po prvi put omogućio korisnicima da ga daunloduju besplatno.

XS
SM
MD
LG