Linkovi

Kina ponovo izazvala pad na tržištima


Berza u Kini
Berza u Kini

Berzanski indeksi širom sveta ponovo su pali nakon objavljivanja izveštaja o usporavanju aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru, najvećem u poslednje tri godine

Vrijednost akcija i sirovina na svjetskim tržištima ponovo je pala nakon što su nepovoljni podaci o proizvodnom sektoru u Kini dodatno podstakli strahovanja u pogledu usporavanja privrede u toj zemlji i posljedica po globalnu ekonomiju.

Početak novog mjeseca nije označio i kraj nestabilnosti na globalnim tržištima. Ključni berzanski indeksi na Volstritu pali su za gotovo tri odsto, dok su evropske akcije takođe završile u minusu nakon izvještaja o najbržem padu aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u poslednje tri godine.

Nisu bolje prošla ni tržišta u Aziji. Kineski indeks pao je za skromnih 1,2 odsto, ali je japanski Nikei zabilježio pad od 3,8 odsto, dok je vrijednost akcija u Hong Kongu, Australiji i Indoneziji smanjena za više od 2 odsto.

"Prošlonedeljni rast sugeriše da postoji potražnja za relativno jeftinim akcijama, u poređenju sa cijenama na berzama ranije ove godine. Međutim, uzimajući u obzir situaciju u Kini i smjer u kojem će se kretati američke kamatne stope, nesigurnost će vjerovatno podsticati nestabilnost naredne dvije do tri nedelje”, smatra analitičar Majkl Hjuson.

Nervozi na tržištima doprinijeli su i podaci o usporenom rastu u američkom, britanskom i proizvodnom sektoru eurozone, te izjava direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard da će globalni ekonomski rast vjerovatno biti slabiji nego što se očekivalo prije samo par mjeseci. Investitore u Evropi, osim Kine, brine i unutrašnjo - politička situacija.

''Treći i četvrti kvartal mogli bi da budu problematični. U Grčkoj postoji neizvjesnost u pogledu izbora 20. septembra. Izbori treba da se održe i u Španiji i Portugalu. Sve to stvara političku nesigurnost”, ističe Hjuson.

Analitičari ocjenjuju da smirivanju situacije u globalnim finansijskim krugovima neće doprinijeti ni istraga uzroka nedavnog haosa na tržištu, koja je u toku u Kini.

"Njihova reakcija pokazuje određenu naivnost. Dugoročno gledano, u stvari će biti kontraproduktivna zato što će obeshrabriti ulaganje u Kinu, jer će investitori biti veoma zabrinuti zbog miješanja države.”

Dok regulatori istražuju moguće tržišne mahinacije, do sada je kažnjena jedna od gotovo 200 osoba - novinar Vang Šaolu koji je priznao navodnu krivicu na državnoj televiziji.

"U ovom osjetljivom periodu, nije trebalo da šaljem izvještaj koji će imati ogromne, negativne posljedice po tržište. Nije trebalo da izazivam velike potrese zbog senzacionalizma.”

Kineska vlada najavila je nove podsticajne mjere, ali se postavlja pitanje da li će uspjeti da ponovo uspostavi kontrolu nad ekonomskom situacijom u zemlji.

XS
SM
MD
LG