Linkovi

Ozbiljnija kriza globalne ekonomije?


Evropska centralna banka
Evropska centralna banka

Svetska banka je ovih dana umanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta zbog dužničke krize evropskih zemalja. Mada eksperti Svetske banke ističu da izgleda da je kriza u zemljama evrozone pod kontrolom, oni ipak upozoravaju zemlje u razvoju da se pripreme za moguće usporavanje i ozbiljniju krizu globalne ekonomije.

Eksperti Svetske banke očekuju da će globalna ekonomija rasti po nižoj stopi ove godine. Hans Timer, šef razvojnih projekata u Svetskoj banci, predvidja da će prosečna stopa rasta iznostiti oko 2,5 odsto, što je gotovo ceo procenat niže od prvobitnih predvidjanja njegove institucije.

Oporavak će biti vrlo spor i biće potreban niz godina da bi šteta, koju su pričinile recesija i neravnoteža u periodu buma pre recesije, bila otklonjena.“

Stopa rasta zemalja u razvoju će biti viša nego u razvijenim zemljama, ali se zemlje u ekspanziji suočavaju sa znatnim rizicima. Glavni ekonomista Svetske banke, Lin Jifu kaže da to uključuje smanjeni priliv kapitala i smanjeni obim trgovine zbog krize u Evropi.

„Čini se da je dužnička kriza zemalja evrozone pod kontrolom, ali i dalje postoje stvarni rizici od zamrzavanja tržišta kapitala, pa i od globalne krize poput one 2008. godine.“

Mada eksperti Svetske banke smatraju da razvijene zemlje prvenstveno imaju odgovornost da spreče veću krizu - i zemlje u razvoju nose svoj deo obaveza. Hans Timer kaže da bi ključnu ulogu mogle da imaju investicije u Aziji.

„Drugim rečima, svet više ne zavisi od američkog potrošača ili evropskog potrošača, već zavisi sve više od, mogli bismo da kažemo, azijskog investitora.“

Svetska banka procenujuje da nijedna zemlja ne bi mogla da izbegne posledice ozbiljnijeg usporavanja. Stoga, ona preporučuje zemljama u razvoju da podrže kooperativne trgovinske mehanizme i da izrade planove za slučaj vanrednih situacija kako bi ublažile efekte moguće dugotrajnije i teže krize.

XS
SM
MD
LG