Linkovi

Kompjuterski globalni nadzor šuma


Forest Watchdog Monitors
Forest Watchdog Monitors

Novi kompjuterski sistem pruža pouzdane, sveže informacije koje bi mogle da pomognu vladama i aktivistima za očuvanje životne sredine da spriječe nekontrolisanu seču i uništavanje šuma i da se obračunaju sa kriminalnim aktivnostima.

Površine prekrivene šumama nestaju alarmantnim tempom širom sveta. Od 2000. do 2012. godine nestalo je dva miliona 300 hiljada kvadratnih kilometara šume, odnosno površina 50 fudbalskih terena svakog minuta.

Požari, nelegalna seča i krčenje zbog poljoprivrede, eksploatacije rude ili nafte, hronični su problemi kada je reč o tropskim šumama širom sveta.

Jednom kada se otkriju te aktivnosti, često je prekasno da se nešto preduzme, a još manje utvrdi ko je krivac.

Institut za svetske resurse i 40 partnerskih organizacija su zbog toga kreirali “Globalni nadzor šuma”, sistem koji obezbeđuje internet snimke površina prekrivenih šumama u gotovo realnom vremenu. Predsednik instituta Endrju Stir je, na prezentaciji novog programa, ocenio da je reč o prekretnici.

“Prvi put je moguće dati podatke u realnom vremenu na lokalnom nivou, bilo gde u svetu. To je suština ‘Globalnog nadzora šuma’.”

Sistem unosi ključne informacije u satelitske snimke visoke rezolucije, na interaktivnoj internet stranici jednostavnoj za upotrebu, kaže Najdžel Sajzer, koji nadgleda novi program.

“Ako možete da koristite Guglovu mapu da pronađete kuću vašeg prijatelja, onda možete da koristite i Globalni nadzor šuma kako bi ste razumeli šta se događa sa šumama u vašoj zajednici, širom vaše zemlje ili čak na drugom kraju sveta i da preduzmete akciju.”

Tropske površine, na kojima se krče šume, godišnje se povećavaju za oko dve hiljade kvadratnih kilometara, pokazuju podaci Instituta za svetske resurse. Polovina tog gubitka otpada na Brazil i Indoneziju. Sajzer ističe da novi sistem može da pomogne u usporavanju tog trenda.

“Omogućava vladama da se usredsrede na područja u kojima je u toku nelegalno krčenje šuma. Kompanije, poput Nestle-a i Unilever-a, koje su saopštile da ne žele da njihovi proizvodi budu povezani sa krčenjem šuma sada mogu da iskoriste “Globalni nadzor šuma” da bi utvrdili koji snabdevači rade dobar, a koji loš posao.”

“Globalni nadzor šuma” koristi kompjutersku tehnologiju “Google Earth-a” da bi omogućio da satelitski snimci NASA-e budu dostupni na internetu. Rezolucija je toliko precizna, da je moguće utvrditi da li je određeni deo šume uništen zbog nekontrolisane seče, požara ili bolesti, kaže Rebeka Mur iz kompanije Gugl.

“Reč je o trilionima piksela, milijardama megabajta podataka. Niko nije bio u mogućnosti da sačuva, a još manje analizira, te podatke ranije.”

Te informacije, ako su u pravim rukama, mogu da budu veoma korisne, kaže Ekvadorac Huan Karlos Hintič, koji koordiniše aktivnosti između domorodačkog stanovništva i vlada u devet država u slivu reke Amazon.

“To je jednostavan način da podelimo naše stavove i istorije. Upotrebom “Globalnog nadzora šuma” prvi put možemo na internet da postavimo informacije i slike, kako bi celi svet video uništavanje šuma, kao i da nadziremo te površine u realnom vremenu.”

Hintič ističe da je naredni korak podsticanje ljudi da iskoriste novi sistem da bi zaštitili svetske šume pre nego što bude prekasno.
XS
SM
MD
LG