Linkovi

Oscilacije na svetskim tržištima


Panel u Hong Kongu koji prikazuje vrednost jednog od najvažnijih azijskih indeksa deonica, Hang Seng
Panel u Hong Kongu koji prikazuje vrednost jednog od najvažnijih azijskih indeksa deonica, Hang Seng

Nestabilnost na svjetskim tržištima bila je prisutna i danas. Američki indeksi su nakon jučerašnjih gubitaka danas ponovo porasli, evropske berze su dan završile u plusu nakon više od nedjelje dana, dok je na azijskim tržištima zabilježen nezanatan pad akcija.

Dramatične oscilacije na Vol Stritu nastavljene su i danas. Ključni berzanski indeks Dau Džons je nakon jučerašnjeg oštrog pada jutros bio u plusu za preko dva odsto. Rastu akcija doprinio je bolji od očekivanog izvještaj o tržištu rada, te pozitivni rezultati kompanije Cisko. Građani na ulicama Menhetna našli su međutim slabu utjehu u početnim dobicima.

“Ovo stvarno nije zabavno. Riječ je o vožnji rolerkosterom, ali bez ikakve zabave”, kaže menadžer u transportnom sektoru Džon Turturo.

"Ovo je smiješno. Jednog dana poraste za 400 ili 500 poena, zatim padne. Nisam siguran šta će tržišta da urade, ali sve ima veze sa Evropom. Vjerujem da je ona naš problem. Možemo samo da nagađamo šta će se dogoditi danas”, smatra Frenk Pimpinela, radnik na Vol Stritu.

Na evropskim tržištima su međutim danas zabilježeni dobici, prvi put nakon više od nedjelju dana. Situacija se ipak mijenjala iz sata u sat, zbog zabrinutosti u pogledu uticaja dužničke krize u eurozoni na francuske banke.

Vrijednost akcija je ipak porasla zbog pozitivnih ekonomskih vijesti iz Sjedinjenih Država te najave da će se francuski predsjednik Nikola Sarkozi i njemačka kancelarka Angela Merkel sastati narednog četvrtka, u svijetlu sumnji u pogledu sposobnosti Evrope da riješi dužničku krizu. Britanski minister finansija poručio je u parlamentu da evropski lideri moraju da udvostruče napore za rješavanje krize.

"Cijeli svijet sada shvata da ogromni teert duga znači da će oporavak trajati duže i biti teži od očekivanog. Tržišta reaguju na tu činjenicu i zbog toga je ovo najopasnije vrijeme za globalnu ekonomiju od 2008 godine“, ocenio je ministar Džordž Ozborn.

Akcije francuskih banaka su nakon jučerašnje rasprodaje danas porasle, što je obradovalo trgovce poput Roberta Halvera iz Bader banke.

Nesumnjivo je riječ je o dobroj reakciji i tehničkom oporavku. Zbog masovne rasprodaje u poslednjih nekoliko dana i nedjelja, tržišta su pretpostavljam presušila kao pustinja Gobi. Od nestanka političke neizvjesnosti će međutim zavisiti da li smo dotakli dno. Nisam siguran, ali je ovo svakako dobar dan.”

Ključni indeks na londonskoj berzi porastao je za 3, 2 odsto, njemački za 3, 4 a francuski za 2, 9 odsto. Berzanski indeksi u Aziji su prethodno neznatno izgubili na vrijednosti. I dok investitori povlače novac iz akcija, cijena zlata dostiže nove rekorde.

"Riječ je o mjestu gdje investitori mogu da pođu u vrijeme kada strahuju od mjera centralnih banaka odnosno njihove sposobnosti ili nesposobnosti da smanje dugove i kreditnih rejtinga koji će vjerovatno uticati na vladine obveznice koje posjeduju“, kaže ekonomista Piter Dikson.

Zlato trenutno vrijedi više od platine i prodaje se za čak 1800 dolara za uncu.

XS
SM
MD
LG