Linkovi

Pad evropskih i azijskih indeksa


Berze širom Evrope i Azije danas zabeležile pad
Berze širom Evrope i Azije danas zabeležile pad

Vrednost akcija na berzama u Evropi i Aziji danas je naglo pala, posle razočaravajućih ekonomskih izveštaja u Sjedinjenim Državama i Kini, dve najveće ekonomije na svetu. Vrednosti nekoliko evropskih indeksa pale su za više od tri odsto, dok je DAX u Nemačkoj, pre zatvaranja berze, pao za 5,3 odsto.

U Aziji, vrednost indeksa na berzi u Hongkongu danas je pala za gotovo tri odsto. Američke berze su danas zatvorene zbog Praznika rada, nakon naglog pada u petak. Analitičari kažu da je pad vrednosti akcija izazvao izveštaj američkog Sekretarijata za rad izdat u petak, u kojem se navodi da broj radnih mesta stagnira. Ti podaci povećavaju strepnje da bi Sjedinjene Države mogle da se vrate u recesiju.

Najveće gubitke u Aziji pretrpele su kompanije koje se oslanjanju na izvoz u Sjedinjene Države, poput vodećih proizvođača električnih aparata, kao što su „Soni“, „Panasonik“ i „Šarp“. Brige u vezi sa rastom u Sjedinjenim Državama povećava takodje nepovoljan izveštaj o situaciji u kineskom uslužnom sektoru. Investitori nagadjaju da će sporiji rast smanjiti potražnju za energijom, pa je nafta danas na svetskim tržištima pojeftinila.

XS
SM
MD
LG