Linkovi

Svetske berze ponovo u minusu


Berza u Hong Kongu
Berza u Hong Kongu

Indeksi na američkoj berzi danas su ponovo pali, ali su gubici bili manji u odnosu na jučerašnje, Prethodno su, zbog strahovanja u pogledu ekonomske situacije u Sjedinjenim Državam i širenja dužničke krize u Evropi, na vrednosti izgubile i akcije na azijskim i evropskim tržištima.

Berze širom svijeta su još jednu turbulentnu sedmicu okončale gubicima, zbog sve većeg strahovanja investitora u pogledu moguće nove recesije u najvećim ekonomijama i stabilnosti evropskog bankarskog sistema.

Pitam se da li će ovo stvarno biti kraj ekonomije, kakvu poznajemo”, kaže investitor En Junitas.

Zabrinutost investitora dijele prolaznici i zaposleni na Vol Stritu.

Mnogo sam zabrinuta. Kako ćemo se penzionisati, šta će se dogoditi sa mojim penzionim planom, šta će moja djeca da naslijede, da li ću biti u mogućnosti da platim njihovo školovanje na koledžu, da li će moći da dobiju neku stipendiju”, navodi Tanja Kutorski, koja radi na Njujorškoj berzi.

Nakon jučerašnjeg velikog pada ključnih indeksa na njujorškoj berzi, danas je slična situacija bila na azijskim tržištima. Japanski Nikei pao je za 2,5 odsto, hongkongški Hang Seng za 3,1, a južnokorejski Kospi za čak 6, 2 odsto.

“Trenutno se nalazimo u negativnom ciklusu. Tako da, kada izađe sunce, od Azije do Evrope a zatim do Amerike, svako tržište utiče na druga u tom ciklusu. Ključno je vidjeti ko će prvi izađi iz njega. Prošle nedjelje to su bila azijsko-pacifička tržišta, naročito kinesko”, ističe Ju Šao, investicioni strateg.

Akcije na evropskim berzama takođe su izgubile na vrijednosti. Londonski ključni indeks pao je za jedan odsto, pariski 1,9 a frankfurtski za 2,2 odsto.

"Svjetska ekonomija je znatno usporila, ali je recesija za sada daleko barem kada je riječ o Evropi i Aziji. U Sjedinjenim Državama je drugačija situacija, jer postoje ogromni ekonomski problemi i moglo bi da bude recesije. Niko međutim trenutno ne zna šta će se dogoditi, tako da su tržišta slaba zato što smo isuviše nervozni”, kaže trgovac na berzi u Frankfurtu Oliver Rot.

Sve veći broj investitora sigurnost traži u zlatu, čija je cijena danas dostigla novi rekord, više od 1880 dolara za uncu. Kupuje se i švajcarski franak, čija vrijednost je porasla u odnosu na 16 glavnih valuta. Vrijednost dolara ponovo je pak pala u odnosu na euro i jen.

I dok obični građani strahuju za svoju budućnost, finansijski savjetnici najbogatijih ljudi u svijetu saopštili su da neki od njihovih glavnih klijenata zarađuju novac u ovoj krizi, zahvaljujući složenijim investicijama, koje su van dohvata prosječnih investitora.

XS
SM
MD
LG