Linkovi

Inspirativna priča umetnice Gini Rafner


Inspirativna priča umetnice Gini Rafner
Inspirativna priča umetnice Gini Rafner

Umetnica Gini Rafner, koja radi sa staklom, bila je na vrhuncu karijere kada je doživela saobraćajnu nesreću u kojoj je umalo izgubila život. Niko nije verovao da će ona ikada ponovo prohodati, ali Rafnerovu to nije pokolebalo da nastavi da se bori i stvara.

Gini Rafner je jedna od najpoznatijih umetnica u Sjedinjenim Državama koja radi sa staklom. Njene jedinstvene skulpture su pune života sa puno detalja i često vrlo duhovite.

Rafnerova je vremenom postala poznata po tehnici, takozvanom radu sa lampom, odnosno sa plamenom koji služi za topljenje i oblikovanje stakla. Ona se po tome razlikuje od uobičajene tehnike duvanja stakla.

Međutim, na vrhuncu njene karijere 1991. umetnica je umalo poginula u saobraćajnoj nesreći. Nagrađivani dokumentarac bavi se ovim mračnim poglavljem njenog života.

Zastrašujuće je kad ne možete da govorite, niti da radite…čitavog života”, kaže Gini.

Rafner je 5 nedelja bila u komi, a zatim pet godina u invalidskim kolicima. Ipak, uspela je da savlada povrede i da se vrati poslu iako ima poteškoće pri hodanju i govoru. Ona danas ima i tim koji joj pomaže da ostvari svoju viziju. Za nju je to – benigna diktatura.

Ja sam ta koja kaže zeleno ovde, žuto tamo, ali oni su ti koji zapravo obavljaju posao”.

Umetnica i njen tim nedavno su završili 8 i po metara visoku skulpturu cveta u saksiji, koja je napravljena od čelika i aluminijuma, a postavljena u centru Sijetla.

Smitsonijanova galerija “Renvik” u Vašingtonu, nedavno je odala priznanje Gini Rafner specijalnom projekcijom filma “A Not So Still Life, the Ginny Ruffner Story”. Takođe je otvorena izložba njenih skulptura od stakla i crteža u vašingtonskoj galeriji čiji je vlasnik Morin Litlton, koja poznaje Rafnerovu više od 25 godina.

Ona koristi svoju maštu i um kako bi spojila oblike i materijale na način koji nikada pre niste videli”.

Umetnica kaže da je prešla dug put, ali da najteži deo nisu bile fizičke prepreke.

“Prezirem kada me uzimaju zdravo za gotovo i kada me ignorišu. Zbog načina na koji govorim ljudi odmah pretpostave da sam ili jako stara ili retardirana i to je jako frustrirajuće”.

Ipak, ona je uporna.

“Srećom sam mnogo stvari uradila tokom života, tako da znam da je najbolje da prihvatim misteriju, jer ko zna kakve divne stvari mogu da se dese. Sigurna sam da će ih biti još mnogo”.

“Iako je uticala na druge u smislu umetničke tehnike, ona takođe predstavlja primer nekoga ko je i pored toga što joj se dogodilo uspela da radi čak i više nego pre”, dodaje galeristkinja Morin Litlton.

Umetnički radovi Gini Rafner su postavljeni u preko 40 muzeja širom sveta, a njen rad i život nastavljaju da inspirišu i mlade i stare.
















XS
SM
MD
LG