Linkovi

NATO demantuje upad u Pakistan


Pripadnici američkih oružanih snaga u Avganistanu
Pripadnici američkih oružanih snaga u Avganistanu

Nadležni iz NATO-a snažno demantuju izveštaj u kome se kaže da su planirali upade specijalnih snaga u pakistanska plemenska područja.

Visoki funkcioner NATO-om predvođenih snaga u Avganistanu, kontraadmiral američke mornarice Gregori Smit, rekao je da je pomenuti izveštaj neistinit. On je to izjavio danas, reagujući na izveštaj objavljen u američkom dnevnom listu "Njujork tajms", u kome se kaže da visoki američki funkcioneri žele da prošire operacije specijalnih snaga na plemensko područje severozapadnog Pakistana, duž granice sa Avganistanom.

Smit je rekao da je NATO razvio snažnu saradnju sa pakistanskim oružanim snagama, koja uzima u obzir "suvereno pravo Avganistana i Pakistana da gone pobunjenike i teroriste u svojim pograničnim područjima".

U izveštaju objavljenom u "Njujork tajmsu" kaže se da američki komandanti pokušavaju da prošire operacije na Pakistan, u nastojanju da zarobe ekstremiste koji bi mogli da im pruže vredne informacije.

Međutim, u istom izveštaju se takođe kaže da taj plan nije odobren i da se jedan visoki funkcioner Obamine administracije protivi upadima preko granice. List je naveo i izjavu tog funkcionera koji je rekao da su ranije operacije u Pakistanu bile "kontraproduktivne", i da bi političke posledice u Pakistanu mogle da ponište sve dobitke.

Američke snage koriste bespilotne letelice za napade na ekstremistička uporišta u pakistanskom plemenskom području. Američki funkcioneri ne komentarišu te napade, osim što kažu da su oni sastavni deo rata protiv terorista Al Kaide, koji koriste to područje kao svoju stratešku bazu.

XS
SM
MD
LG