Linkovi

Jačaju odnosi Turske i Iraka


Portparol iračkog parlamenta dočekao delegaciju koju predvodi turski premijer Redžep Tajip Erdogan, 28. mart 2011.
Portparol iračkog parlamenta dočekao delegaciju koju predvodi turski premijer Redžep Tajip Erdogan, 28. mart 2011.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Bagdad, prvu odrednicu dvodnevne posete Iraku čiji cilj je proširivanje ekonomskih veza izmedju dve susedne zemlje.

U njegovoj pratnji doputovali su ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu i velika poslovna delegacija. Premijer Erdogan će takodje posetiti kurdsku oblast, na severu Iraka. To će biti prva poseta turskog premijera tom regionu i njegova prva poseta Iraku od oktobra 2009.

Turska se bori sa kurdskim separatistima u istočnom delu zemlje, dok lider tog separatističkog pokreta, Kurdistanska radnička stranka, izvodi prekogranične napade na teritoriju Turske.

Erdogan istražuje mogućnosti za intenzivniju trgovinu sa Irakom, posebno na planu trgovine gasom i naftom izmedju dve zemlje. Turska obezbedjuje najveći deo hrane za irački kurdistanski region. Ukupna iračko-turska trgovina je 2009. godine vredela 7 milijardi dolara.

Erdogan se sastao sa iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem, a planira da razgovara i sa Masudom Barzanijem, šefom regionalne administracije u severnom Iraku.

Posle sastanka sa Erdoganom, premijer Maliki je rekao da su obe zemlje izložene napadima "terorista" i obećao saradnju u cilju poboljšanja bezbednosti na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG