Linkovi

Sirijske trupe pucale na demonstrante


Sledbenici sirijskog predsednika Bašara Al Asada u sirijskom gradu Alepo
Sledbenici sirijskog predsednika Bašara Al Asada u sirijskom gradu Alepo

Prema navodima očevidaca, sirijske bezbednosne snage otvorile su vatru na anti-vladine demonstrante u južnom gradu Daraa, gde su stanovnici uzvikivali parole tražeći veće političke slobode.

Nije poznato da li su pripadnici bezbednosnih snaga bili ti koji su otvorili vatru na stotine aktivista okupljenih danas u Dari, centru jednonedeljnih protesta protiv vlade predsednika Bašara Asada. Takođe nema neposrednih izveštaja o žrtvama.

Desetine ljudi ubijene su u protestima, koji su se prošlog petka proširli od Dare do drugih sirijskih gradova, uključujući luku Latakija i glavni grad Damask.

Sirijski funkcioneri navode da je u nemirima u Latakiji u petak i subotu poginulo bar 12 osoba. Očevici i grupe za zaštitu ljudskih prava navode da su vladine snage otvorile vatru na demonstrante. Vlasti krive ekstremiste za podstrekivanje nasilja.

Stanovnici Latakije danas su postavili barikade kako bi zaštitili svoje kvartove od oružanih bandi koje lutaju uglavnom pustim ulicama. Sirijska vlada danas je poslala trupe u taj grad da ponovo uspostave red i mir.

Sirijski funkcioneri navode da će se predsednik Asad sutra obratiti naciji kako bi najavio velike reforme sa ciljem da se izadje u susret zahtevima javnosti.

Ovomesečni protesti su do sada najveći izazov sirijskom predsedniku koji je na vlasti 11 godina.

XS
SM
MD
LG