Linkovi

Tomislav Nikolić u Briselu


Predsednik SNS, Tomislav Nikolić sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Briselu, 17. mart 2011.
Predsednik SNS, Tomislav Nikolić sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Briselu, 17. mart 2011.

Lider Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić danas je u Briselu razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje, Štefanom Fileom. Poruka kakvu je donio u sjedište evropskih institucija je da se njegova stranka zalaže za što brže prilključenje Srbije EU, kao i za evropsku pomoć u investicijama.

Bila je ovo korisna razmjena mišljenja, čulo se sa obje strane nakon današnjeg susreta u kabinetu evropskog komesara za proširenje. File je, između ostalog, iz prve ruke čuo šta su ciljevi i planovi Napredne stranke.

"Evropska komisija neće da se meša u to kako mi u Srbiji rešavamo narasle probleme. Bitno je samo da Srbija ispuni sve zahteve do oktobra, do dana kada će EK predložiti savetu EU da Srbija dobije status kandidata. Mi smo ih samo podsetili da smo se na tu temu već izjasnili i rekli da smo spremni da odložimo održavanje izbora do stava EK i to je vreme koje bi Narodna skupština RS zajedno sa Vladom trebalo da iskoristi da ispuni sve uslove koje je EU postavila i koje svakako može da ispuni. Mi nećemo ometati Srbiju na putu ka evropskim integracijama, ali sad je na vlastima odlučujući korak da sednemo i razgovaramo da bismo postigli dogovor oko zajedničkog cilja, a to je status kandidata posle čega treba ući u pregovore što je najvažnije za Srbiju", rekao je predsjednik Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić.

Evropske integracije ostaju trajan cilj, rekao je Nikolić evropskom komesaru, naglašavajući da nema te vlasti u Beogradu koja bi mogla da odustane od tog cilja.

"Mislim da smo uverili autoritete u EU da i promena vlasti donosi i dalje put Srbiji ka EU i da je više nezamislivo da u Srbiji bilo koja vlast, bilo kako izabrana može da odustane od evropskih integracija. Razgovarali smo o veličanstvenom mitingu koji je održan 5. februara i o tome da ćemo biti prinuđeni da održimo taj miting, jer smo se tako dogovorili sa građanima Srbije. Možemo da odustanemo od mitinga, ukoliko uslov koji građani Srbije postavljaju, a to su vanredni izbori do kraja ove godine, bude ispunjen", poručio je Nikolić.

XS
SM
MD
LG