Linkovi

Izabrani novi članovi Vlade


Afg'on ayollari zo'ravonlikdan noliydi. Biz hech kimmiz bu jamiyatda, deydi ular. Onamiz, rafiqamiz, lekin bizga inson sifatida qarashmaydi, deydi ommaviy so'rovlarda qatnashgan ayrim juvonlar.
Afg'on ayollari zo'ravonlikdan noliydi. Biz hech kimmiz bu jamiyatda, deydi ular. Onamiz, rafiqamiz, lekin bizga inson sifatida qarashmaydi, deydi ommaviy so'rovlarda qatnashgan ayrim juvonlar.

Prozivanjem po azbučnom redu, poslanici Skupštine Srbije prihvatili su večeras ekspoze predsednika vlade, Mirka Cvetkovića i izabrali nove članove Vlade. U podeljenoj parlamentarnoj atmosferi, u kojoj je opozicija žestoko kritikovala rekonstrukciju Vlade, a pred glasanje napustila salu, vladajuća koalicija je obezbedila većinu i rekonstruisala Vladu, koja će ubuduće imati 17 ministarstava i 21-og člana.

Burna i žestoka rasprava u Skupštini Srbije nastavljena je i danas – tokom rasprave o ekspozeu premijera i izbora novih ministara u Vladi. Uz poruku da neće tolerisati nerad i bahatost u rekonstruisanoj Vladi jer građani treba da žive bolje odmah, premijer Mirko Cvetković je, obraćajući se poslanicima, rekao da prioriteti i ove Vlade ostaju isti – ulazak zemlje u EU, očuvanje Kosova, razvoj privrede i poboljšanje životnog standarda građana, borba protiv kriminala i korupcije, kao i puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Predstavljajući program Vlade u 10 tačaka, Cvetković je posebno izdvojio tri mere – snabdevenost osnovnim životnim namirnica po prihvatljivim cenama za sve građane, povećanje zaposlenosti kroz nove oblike podsticaja za otvaranje radnih mesta, kao i dalje smanjenje javne potrošnje i fiskalnog deficita čime će se obezbediti dugoročna makroeko-nomska stabilnost.

Sa druge strane, opozicija ostaje pri ranijim najavama da neće podržati rekonstrukciju Vlade. Lider LDP-a je ocenio da je ekspoze premijera neubedljiv jer predstavlja ponovljeni program iz 2008. što će, po rečima Čedomira Jovanovića zemlju približiti prevremenim izborima kao jedinom rešenju i preduslovu za izlazak Srbije iz krize.

"Srbiji je potreban politički preokret, potpuno nova ekonomska politika, potpuno drugačiji pristup u rešavanju problema Kosova, normalni odnosi sa našin susedima, evropska spoljna politika sa ciljem ulaska Srbije u EU i NATO, kao i afirmisanje građanskih sloboda i ljudskih prava", rekao je Jovanović.

I DSS se slaže sa idejom raspisivanja vanrednih izbora, dok naprednjaci smatraju da Vlada Srbije do sada nije ispunila obećanja data prilikom formiranja, kao i da njena rekonstrukcija neće doprineti da se to u preostalih godinu dana rada promeni.

"Ekspoze gospodina Cvetkovića je u stvari repriza onoga što smo slušali 2008. prilikom sastavljanja ove vlade, samo ne sa novom energijom, već sa isuviše jasnim uverenjem da ova vlada ni od sebe ne očekuje da napravi bilo kakav pozitivan pomak", rekla je Jorgovanka Tabaković iz SNS-a.

A danas se oglasio i guverner Narodne banke upozorenjem da će inflacija u Srbiji dostići maksimum u ovom i možda sledećem tromesečju, ali da će centralna banka sve učiniti da do kraja godine inflacija ne pređe planiranih šest odsto.

"U prvoj polovini godine, osnovni faktori inflacije su rast cene hrane i takođe ono čega smo svi svesni, to je kretanje svetskih cena nafte, kao i rast regulisanih cena", rekao je guverner NBS, Dejan Šoškić.

Guverner je rekao i da je Narodna banka formirala Centar za unapređenje finansijskog sistema, koji treba da stvori uslove da Srbija bude zemlja "pametnih" propisa i, kako kaže Šoškić, najprivlačnija investiciona destinacija u regionu.

XS
SM
MD
LG