Linkovi

Uskoro sindikat Vojske Srbije


Predsednik Boris Tadić je danas u Palati Srbija otvorio Treću međunarodnu konferenciju ombudsmana za oružane snage, čija je tema "Zaštita ljudskih prava pripadnika oružanih snaga: stari i novi izazovi", 14. april 2011.
Predsednik Boris Tadić je danas u Palati Srbija otvorio Treću međunarodnu konferenciju ombudsmana za oružane snage, čija je tema "Zaštita ljudskih prava pripadnika oružanih snaga: stari i novi izazovi", 14. april 2011.

Pripadnici Vojske Srbije uskoro će dobiti pravo na sindikalno organizovanje, bez mogućnosti da stupe u štrajk, najavio je danas ministar odbrane Dragan Šutanovac, dok je predsednik Srbije Boris Tadić ocenio da je Vojska gradivni činilac društva.

Vojska nije izolovan i zatvoren sistem izvan društva, već, kako je danas ocenio predsednik Srbije Boris Tadić “gradivni činilac demokratskog društva”. Na otvaranju međunarodne konferencije o ljudskim pravima pripadnika oružanih snaga, Tadić je istakao da je od 2003. godine načinjeno više krupnih koraka u reformi Vojske, od kojih su najznačajniji restrukturiranje Ministarstva odbrane i Generalštaba, ukidanje vojnog pravosuđa i profesionalizacija vojske.

Po rečima Tadića, oružane snage kao deo demokratskog društva se i same suočavaju sa istim, pre svega ekonomskim problemima koji tište i obične građane, što pokazuju i žalbe ombudsmanu.

"Dobro je što pristižu žalbe na kršenje prava pripadnika sistema odbrane. Dobro je da taj broj žalbi nije masovan, jer je to svedočanstvo o tome da Vojska Srbije vodi računa o pravima svojih pripadnika", rekao je predsednik Tadić.

Kako je najavio ministar odbrane, Dragan Šutanovac vlada bi uskoro trebalo da razmotri predlog uredbe po kojoj će biti omogućeno sindikalno organizovanje u vojsci.

"Sindikalno organizovanje profesionalnih pripadnika VS ipak je uslovljeno specifičnošću institucije u kojoj oni rade, tako da štrajk kao instrument sindikalne borbe nije moguć, a bavljenje sindikalnim radom određeno je okvirom u kome se obezbeđuje operativna i funkcionalna sposobnost Vojske", istakao je Šutanovac.

Zaštitnik građana Saša Janković je istakao da su ljudska prava univerzalna i nedeljiva i da pripadaju svakom čoveku, a da su istovremeno pripadnici oružnih snaga pre svega građani. Ipak, kako je rekao ombudsman, priroda vojničkog posla nameće određene posebnosti u radu i ostvarivanju slobode.

XS
SM
MD
LG