Linkovi

Tinejdžer - neočekivani heroj


Snimak sa kamere u autobusu u momentu kada Džeremi Vitšik pritrčava u pomoć
Snimak sa kamere u autobusu u momentu kada Džeremi Vitšik pritrčava u pomoć

U državi Vašington jedan učenik sedmog razreda osnovne škole neočekivano je postao heroj kada je priskočio u pomoć pošto je vozač autobusa u kojem se nalazio, doživeo srčani udar. Brza reakcija Džeremija Vitšika je možda čak inspirisana knjigom koju trenutno čita.

Školski autobus je bio na putu ka školi “Surprise Lake” u Miltonu u državi Vašington, kada je zamenik vozača postao onesposobljen. Trinaestogodišnji Džeremi Vitšik je bio u autobusu i u roku od samo nekoliko sekundi priskočio u pomoć jer je, kako kaže, vozač izgubio kontrolu nad autobusom i počeo da maše rukama. Na kameri koja se nalazila u autobusu, vidi se kako Vitšik skače sa svog sedišta, okreće volan i isključuje motor.

“Čitao sam knjigu o super-herojima i jedan od njih je preko toki-vokija drugom rekao da isključi motor”, priča Vitšik.

Dok su drugi učenici počeli da dobacuju da bi neko trebalo da pozove hitnu pomoć, Vitšik je uz pomoć drugog dečaka, nastavio akciju spasavanja.

“Zapravo nisam znao šta radim, sve je bilo impulsivno i sve se brzo dešavalo. Nije bilo kao u filmovima kad svi vrište već je sve bilo mirno. Otrčao sam tamo, zgrabio volan i isključio motor”, kaže on.

Učenici su zatim pružili vozaču prvu pomoć, a onda je školski administrator, Džon Mekrosin pritrčao u pomoć kada je, dok je vozio iza autobusa, primetio da je vozilo skrenulo sa puta.

Policija navodi da je vozač, koji je van životne opasnosti, najverovatnije doživeo srčani udar, ali još nije izdato lekarsko objašnjenje zbog čega se vozač onesvestio za volanom.

XS
SM
MD
LG